Nieuw vaccin biedt langere immuniteit tegen vogelgriep
In tegenstelling tot de huidige vaccins, die verzwakte versies van het virus zelf gebruiken, bevat het nieuwe Pirbright-vaccin één eiwit dat van het oppervlak van het virus is gehaald, aldus Avian Influenza Virus-groep aan het Pirbright Institute. Dat eiwit werd vervolgens zodanig gewijzigd dat het zich zou richten op specifieke cellen binnen het immuunsysteem van de kip - een methode die oorspronkelijk werd ontwikkeld als een potentiële behandeling voor kanker.
Agressievere immuunrespons
Uit proeven tot dusver blijkt dat het gerichte eiwit een agressievere immuunrespons teweegbrengt, veel sneller dan conventionele vaccins, volgens een verslag van Iqbal's team, gepubliceerd in het tijdschrift Vaccines en Nature. Lopende tests wijzen er volgens het instituut op dat immuniteit ook langer duurt. Ten minste drie maanden op basis van de huidige op hun huidige onderzoek.
Levenslange immuniteit
Het is mogelijk dat een enkele dosis van het gerichte vaccin op basis van eiwitten, indien toegediend aan eendagsvliegen, levenslange immuniteit kan bieden tegen H9N2, een van de virussen die vogelgriep veroorzaakt. Omdat het vaccin geen levend virus bevat, zijn volgens Pirbright voor de productie van het vaccin geen gespecialiseerde inperkingsfaciliteiten nodig. Bovendien kan het eiwit dat nodig is voor het vaccin worden gerepliceerd in insectencellen in plaats van eicellen.
Ook andere kippenziekten
Hoewel het vaccin zelf slechts van toepassing zou zijn op één enkele stam van de vogelgriep, kan de technologie die het bevat worden aangepast om ook andere vogelgriepvarianten en kippenziekten te bestrijden. Het Pirbright team overweegt momenteel te werken aan de Newcastle disease en infectieuze bronchitis (IB). Het Britse instituut is deze methode voor vaccinontwikkeling niet alleen tegen vogelgriep. Het is een prototype voorbeeld waarmee kippen of kalkoenen straks tegen elke ziekte kunnen beschermen.
Commerciële productie
Wat het nieuwe griepvaccin zelf betreft; Pirbright is begonnen met het onderzoeken van de commerciële productie en een octrooi is in de maak. Er moeten nog wat extra tests worden afgerond voordat het vaccin klaar is voor gebruik in het veld en in de nabije toekomst op de markt te brengen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wikimedia
Bron: Pirbright Institute