Wereldwijde productie pluimveevlees stijgt komende 10 jaar met 17 procent
De wereldwijde vleesproductie zal het komende decennium naar verwachting blijven groeien, maar in een iets trager tempo dan in de afgelopen tien jaar. Vergeleken met het gemiddelde van 2018-2020 zal de totale vleesproductie tegen 2030 met 13 procent toenemen. De totale stijging van de vleesconsumptie wordt geleid door de pluimveeproductie, die tegen 2030 met 17 procent zal toenemen in vergelijking met de basis van de gemiddelde consumptie in 2018-2020.
Gunstige prijsverhouding
Pluimvee profiteert van gunstige prijsverhoudingen tussen vlees en voer en de korte productiecyclus maakt snelle genetische verbetering mogelijk. Volgens de OESO-FAO zal dit helpen om de populariteit van pluimveevlees te vergroten, met name ten opzichte van de productie van vlees van herkauwers.
Gezondere optie
Vanuit het oogpunt van de consument wordt pluimvee ook gezien als een gezondere optie en heeft het een lagere prijs. Verwacht wordt dat de meeste landen de pluimveeproductie in het komende decennium zullen opvoeren, hoewel het VK een uitzondering vormt waar de productie relatief stabiel blijft. Azië laat een van de sterkste groei zien, mede dankzij het huidige door AVP veroorzaakte tekort aan varkensvlees, wat de populariteit van pluimvee op middellange termijn ten goede komt.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: OECD, FAO