Tekort aan slachtcapaciteit duwt Vlaamse vleeskuikenprijs naar beneden
Door het zomerverlof hebben retail en slachthuizen te maken met een lagere personeelsbezetting, wat een verminderde slachtcapaciteit met zich meebrengt. Daarnaast zorgt het zomerverlof voor een verminderde afzet van pluimveevlees. Daardoor tonen slachterijen zich niet echt bereidwillig om extra inspanningen te leveren aan dergelijke prijzen om hun voorraden aan te vullen, aldus de Landsbond Pluimvee.
Structureel ontwrichte marksituatie
Ondanks dat deze zomerdip geen onbekend gegeven is, zorgt het in combinatie met de hoge voerprijzen voor verlieslatende situaties bij vele vleeskuikenhouders. „Eigenlijk onbegrijpelijk dat het produceren van een primair product als kippenvlees, gekend om zijn gezonde eigenschappen met een hoge voedingswaarde, gekoppeld gaat met verlieslatende cijfers”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker van de Landsbond Pluimvee.
'Een week later opzetten'
„Dit is de zoveelste keer dat de marksituatie behoorlijk ongunstig is. Dan kunnen we niet anders dan te concluderen dat er iets structureels verkeerds zit aan dit hele marktgebeuren", stelt Chombaere.
„De vleeskuikenhouders vinden zichzelf de zwakste schakel in het hele gebeuren. Al hebben ze de potentie om de sterkste schakel te zijn. Dit door het collectief belang voorrang te verlenen. Het opschuiven met een week zou al een eerste stap in de goeie richting zijn. Een stap die de Nederlandse vleeskuikenhouders beter ook kunnen nemen. Desondanks is dit geen structurele oplossing naar de toekomst toe. Dit wordt een denkoefening die we met de hele producentenkolom eens moeten maken. We kunnen niet blijven aanmodderen.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Nepluvi
Bron: Landsbond Pluimvee