Bouw KemperKip Doetinchem binnenkort van start
Aan de Broekhuizerstraatweg ten westen van Doetinchem komen in totaal 13 stallen te staan op 30 hectare. Elke stal biedt plaats aan 4.800 vleeskuikens die per stal 2 hectare uitloop hebben. Van die 13 stallen staan er altijd twee tussen de rondes door leeg, legt Kemper uit.
De naburige pluimveeslachterij Esbro in Wehl had bezwaar gemaakt tegen de komst van het bedrijf. Esbro vreest dat bij een eventuele vogelgriepuitbraak bij het pluimveebedrijf de slachterij stil komt te liggen. Esbro is gevestigd op het bedrijvenpark A18, hemelsbreed 2,5 kilometer verderop. Ook omwonenden hadden bezwaar aangetekend, uit vrees voor fijnstof en geurhinder. De rechter in Arnhem verklaarde de bezwaren in maart dit jaar echter ongegrond.
Vergunning verleend
Hoewel Esbro in hoger beroep is gegaan, heeft de gemeente Doetinchem wel de vergunning verleend aan KemperKip, zonder voorlopige voorziening. „Dus we kunnen gaan bouwen”, verklaart Herman Kemper. De locatie, een voormalig melkveebedrijf, werd in 2015 al aangekocht.
Import
KemperKip zet deze stap om minder afhankelijk te worden van import van bio-vleeskippen. De integratie heeft 20 Nederlandse pluimveebedrijven onder contract en slacht nu gemiddeld 10.000 tot 15.000 vleeskuikens per week in de eigen slachterij in Uden, maar komt nog behoorlijk wat bio-kippen tekort. Ongeveer evenveel biologische vleeskippen worden geïmporteerd uit het buitenland. Dat past niet zo in de biologische gedachte, volgens Kemper. Met het Doetinchemse bedrijf erbij scheelt het in elk geval wekelijks 4.800 importdieren. „We zijn nog op zoek naar meer vleeskuikenhouders die willen omschakelen naar bio”, werft de directeur.
Voor biologische vleeskuikens geldt een oppervlaktenorm (binnen) van 21 kilo per vierkante meter, bij gangbaar is dat ongeveer het dubbele gewicht. De kippen moeten beschikken over uitloop van 4 vierkante meter per dier. Kemper kan de Doetinchemse grond nu aanmelden bij Skal. De omschakelperiode is een jaar, daarna mogen de bio-kippen er op lopen. De mestperiode duurt 10 weken, circa twee keer zo lang als bij gangbare vleeskuikens.
Geen mega-bedrijf
Hoewel het bedrijfspark straks 13 stallen op 30 hectare omvat, wil Kemper het toch geen mega-bedrijf noemen. „Wij houden daar 52.000 kippen. Een gemiddeld pluimveebedrijf in Nederland heeft 100.000 kippen op een halve hectare, dat is een heel verschil.”