Broederij Lafaut hoopt in de loop van najaar weer kuikens te kunnen leveren vanuit Beselare

De erkenning van broederij Lafaut uit het Vlaamse Beselare werd vrijdag 25 juni ingetrokken. De broederij mocht de broedeieren in de broedmachines onder strikte voorwaarden nog laten uitkomen de weken daarna en afleveren aan vleeskuikenhouders. De broederij mag sinds vrijdag 25 juni echter geen nieuwe broedeieren meer inleggen. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA, trok de erkenning in.
Broederij Lafaut wil vanwege de salmonellaproblematiek in hun broederij de sector en hun relaties op de hoogte stellen van de huidige toestand en de genomen maatregelen. De broederij stelde deze week een brief op waarin de broederij dit schrijft:
„Naar aanleiding van recent gemaakte vorderingen, wensen wij u op de hoogte te stellen van de actuele situatie bij ons, Broeierij Lafaut (Beselare, BE) & Couvoir De L'étoile (Hondschoote, FR)."
Salmonella
„Door een samenloop van omstandigheden zijn we in een spijtige situatie gerold. Zoals het elke broeierij zou kunnen overkomen, kwamen er vanuit één gecontracteerd Nederland vermeerderingsbedrijf met Salmonella besmette broedeieren toe op de broeierij in Hondschoote. Als vanzelfsprekend werd en wordt dit bedrijf conform de wettelijke normen gemonitord, waarbij dus de infectie van het koppel werd vastgesteld en vervolgens alles in het werk werd gesteld om een verspreiding van de infectie tegen te gaan. De broedeieren die resulteerden in onze eerste toom (koppe) salmonella Enteritidis (SE)-positieve vleeskuikens, dateerde echter van vóór een negatieve analyse. Deze vroege infectie heeft vervolgens voor een aantal kruiscontaminaties in onze broeierij gezorgd, vermoedelijk via transport en kuikenbakken."
„We zijn ons uitermate bewust van de impact op de volledige keten hiervan en bekijken intern hoe we dit in de toekomst kunnen vermijden. Door middel van extra maatregelen hopen we het bestaande systeem beter te kunnen beveiligen tegen besmettingen, in het bijzonder met betrekking tot de problematiek van de periode tussen het moment van besmetting en het moment van detectie."
Volop aan het onderhandelen
„Op dit moment zijn we volop onderhandelingen aan het voeren met de slachterijen en het interventiefonds Salmonella (IFS) om opnieuw aangesloten te kunnen worden zodat onze kuikens terug verzekerd zijn in geval van een Salmonella-infectie. We hopen dit op korte termijn te kunnen realiseren. Zodra dit het geval is, stellen wij u hiervan zeker op de hoogte."
„Ondertussen werd de Broeierij in Hondschoote (Couvoir De L'étoile), voorafgaand door een bemonstering door de DSV, opnieuw vrijgegeven en kunnen we van daaruit opnieuw kuikens leveren binnen Frankrijk."
Broederij Beselare grondig gerenoveerd
„De Broeierij in Beselare wordt momenteel grondig gerenoveerd volgens de wettelijke en bovenwettelijke normen om zo spoedig mogelijk opnieuw operationeel te kunnen zijn. We hopen in de loop van het komende najaar opnieuw kuikens te kunnen leveren vanuit Beselare."
„Ondertussen stellen we alles in het werk om de impact te beperken bij u als relatie. Wij zouden ons dan ook willen verontschuldigen voor de eventuele ongemakken. Indien er nog vragen of onduidelijkheden zijn, aarzel dan zeker niet contact met ons op te nemen. Ons team beantwoordt graag al uw vragen."
Lees hier de complete brief van broederij Lafaut aan de sector en aan haar relaties. Begin juli zei eigenaar Koen Lafaut al tegen Pluimveeweb.nl dat hij hoopte binnen twee maanden weer te kunnen opstarten.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Broederij Lafaut