Vleeskuikenhouders zien wet- en regelgeving als grootste belemmering voor de ontwikkeling van hun bedrijf

De onderzoekers noemden vijftien factoren die ontwikkelingen van een vleeskuikenbedrijf mogelijk kunnen belemmeren. De vleeskuikenhouder werd gevraagd om aan te geven in welke mate de factoren als een belemmering worden beschouwd om het bedrijf te ontwikkelen op de manier die de hij/zij graag zou willen. De mate van belemmering is uitgedrukt op een schaal van 1 tot en met 9, waar 1 = ‘helemaal geen belemmering’ en 9 = ‘heel grote belemmering’.
Uit het onderzoek komt naar voren dat vleeskuikenhouders wet- en regelgeving (7,6) als de grootste belemmering beschouwen, gevolgd door buitenlandse concurrentie (5,9) en winstgevendheid van toekomstige investeringen (5,7).
Vleeskuikenhouders beschouwen kennis en vaardigheden binnen het bedrijf (2,2), ondersteuning van mijn familie (3,2) en ondersteuning van bedrijfspartners (3,2) als de kleinste belemmeringen voor hun bedrijf.
Voorkeuren fijnstofreductie technieken
De vragen aan vleeskuikenhouders werden gesteld in een onderzoek naar voorkeuren van vleeskuikenhouders voor fijnstof reducerende technieken. Vleeskuikenhouders die de winstgevendheid van toekomstige investeringen als een grote belemmering beschouwen, zijn minder bereid om te investeren in fijnstof reducerende technieken ten opzichte van vleeskuikenhouders die dit niet als een belemmering ervaren.
Ook vleeskuikenhouders die de buitenlandse concurrentie en beschikbaarheid van eigen financiële middelen als een grote belemmering beschouwen zijn minder bereid om te investeren ten opzichte van vleeskuikenhouders die deze factoren niet als een grote belemmering beschouwen.
Vleeskuikenhouders die wet- en regelgeving als een grote belemmering voor bedrijfsontwikkeling beschouwden, zijn eerder geneigd om te kiezen voor een vrijstelling van toekomstige emissie-eisen.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Wageningen Universiteit, Geelen Consultancy