Wetsvoorstel voor hardere aanpak dierverwaarlozing: minder dieren bij overtreding
Omdat dierenwelzijn een belangrijk thema in de maatschappij is en er meer roep om betere of hardere handhaving komt bij misstanden, hebben minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Carola Schouten van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) zich bebogen over meer handhavingsmogelijkheden bij het optreden tegen dierenmishandeling. 'Zowel wetenschappelijk onderzoek als de ervaring in de praktijk heeft uitgewezen dat het wenselijk is', staat in het wetsvoorstel.
Met de wetswijziging hoopt de overheid nog doeltreffender en sneller te kunnen opgetreden tegen dierenmisbruik en wordt handhaving beter toegespitst op de situatie. Een van de wetswijzigingen houdt in dat de officier van justitie voorafgaand aan een uitspraak kan bepalen dat een verdachte geen of minder dieren mag houden. Ook moeten bedrijven, inrichtingen en locaties gesloten kunnen worden als het dierenwelzijn in het geding is. Daarnaast willen de ministers het verbod op toelating tot en deelname aan tentoonstellingen, wedstrijden en keuringen met dieren uitbreiden waarbij een bepaalde lichamelijke ingreep is verricht.
Meer mogelijkheden handhaving dierenwelzijn
Voor veehouders betekent het wetsvoorstel dat de overheid kan ingrijpen als de gezondheid van mens of dier volgens de wet Dieren in gevaar wordt gebracht of wanneer dit wordt vermoed. In bepaalde situaties waarbij het dierenwelzijn wordt geschaadt kan de instantie dan een beperking in het aantal gehouden dieren worden opgelegd. In de praktijk gaat het dan met name om situaties waarbij een veehouder door diverse omstandigheden de omvang van het bedrijf niet meer aankan en dientengevolge zijn dieren verwaarloost (te weinig voeding en verzorging). Ook kunnen de activiteiten van de onderneming (gedeeltelijk) stilgelegd worden.
De toezichthouders van de Nederlandse Voesel- en Wareanautoriteit (NVWA) kunnen na constatering van een overtreding aan de hand van de beschikbare financiële ruimte, de omvang van de locatie en de beschikbare capaciteit in arbeid bepalen hoeveel dieren onder die omstandigheden te houden zijn. Deze maatregel kan ook worden ingezet bij een bedrijfsmatige inrichting met gezelschapsdieren, zoals een dierenwinkel. Ook het schorsen van een bepaalde erkenning behoort tot de mogelijkheden.
Straf
Bij een dierenwelzijnsovertreding kan een boete van 21.750 euro en een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opgelegd worden. Als er sprake is van dierverwaarlozing door het onthouden van verzorging dan kan een boete van 8.700 euro en een celstraf van zes maanden opgelegd worden. Daarnaast kan in de toekomst bij particuliere dierenhouders een houdverbod gegeven worden. Voor professionele houders kan een gedragsaanwijzing of een houdverbod neerkomen op een geheel of gedeeltelijk beroepsverbod via de wetswijziging.
De Tweede Kamer moet het Wetsvoorstel nog bespreken.