Productnieuws: KVM 500 vangmachine tilt kippen op
„Begin juni was er veel commotie over het aan de poten vangen van kippen. In de jaren ’80 en ‘90 wilde het ministerie het handmatig vangen van kippen ook aan banden leggen. Niet zozeer om het dierenwelzijn maar omdat er maar weinig mensen voorhanden waren die dit ongezonde werk wilden doen”, vertelt Nicolai.
Op veel plekken in Europa werden toen vangmachines ontwikkeld, herinnert Nicolai zich. „Allemaal met hun eigen systeem. Roterende borstels zowel horizontaal als verticaal, roterende plukvingers, enzovoorts. Al deze machines hebben één overeenkomst: De kip wordt een richting op gedwongen.”
Eén vangmachine was de KVM 500 van Pluriton Ronico BV. Dit bedrijf is nu overgegaan in RN Machinebouw BV in Drachten. „Wat onze machine onderscheid van de rest is een ongedwongen systeem. De kip wordt opgetild door middel van vacuüm, en komt los van de grond. De kip kleeft met de rug tegen een gaasbandje welke de kip naar achteren voert. Het vacuüm valt weg en de kip landt op een onderliggende transportband welke de kip verder vervoert naar het in kratten.
Aanschafkosten vangmachine
„Dit vangsysteem is destijds beloond met een award in het televisieprogramma de Ideeënbus. Dit was een programma over innovatieve uitvindingen. De driekoppige jury gaf de hoogste score ooit. Drie tienen Eén tien was voor diervriendelijkheid”, vertelt Nicolai trots.
„Ons vangsysteem met zou veel problemen kunnen oplossen omdat vleeskuikens met de machine gevangen kunnen worden zonder aan de poten te worden opgepakt. In de jaren ’80 en ‘90 was er nauwelijks vraag naar de vangmachine omdat pluimveehouders destijds kozen voor handmatig vangen”, geeft Nicolai eerlijk toe. „Wellicht is de tijd er nu wel rijp voor.”
„Met onze vangmachine konden in de jaren ‘90 circa 10.000 vleeskuikens per uur worden gevangen en in kisten worden gedaan. Onze vangmachine zal nu uitgevoerd moeten worden zodat deze geschikt is de kuikens in containers te transporteren.” Nicolai schat dat met de ontwikkeling hiervan deze machine circa 200.000 euro per stuk gaat kosten. „Destijds zijn veertien van deze vangmachines gemaakt. Het percentage vang- en laadletsel met de machine lag destijds onder de 1 procent”, beweert Nicolai. Om de vangmachine te bedienen zijn twee tot drie man nodig. Voor meer informatie kunnen pluimveehouders contact opnemen met Luitzen Nicolai van RN Machinebouw. Bekijk hier een video uit de jaren ’90 waarin de werking van de vangmachine te zien is.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: RN Machinebouw
Bron: RN Machinebouw