Kalkoenhouder wil vleeskuikens achter de hand houden
„Ik heb geen plannen om direct over te stappen op vleeskuikens. Maar stel dat de markt een hele tijd drastisch tegenvalt of mijn kalkoenen twee rondes achter elkaar blackhead krijgen, dan wil ik de mogelijkheid hebben om over te schakelen”, zegt Melis. „Tegen blackhead is geen goedwerkend antibioticum meer beschikbaar sinds 2002. Hierdoor kan de uitval oplopen tot 80 of zelfs 100 procent.”
Voor zijn thuislocatie in Oisterwijk is de vergunning om zowel kalkoenen als vleeskuikens te kunnen houden bijna rond. In Moergestel loopt de vergunningverlening wat stroever. „In Moergestel zou ik dan 230.000 vleeskuikens kunnen houden. Dat is een groot aantal.” . Hij zet op zijn thuislocatie in Oisterwijk (NB) 15.000 kalkoenen op in drie stallen en op hun tweede locatie in het nabijgelegen Moergestel 38.000 in vijf stallen.
Derde generatie
Zijn opa startte het kalkoenenbedrijf in Oisterwijk. Melis is de derde generatie. Hij kocht een varkensbedrijf in Moergestel, hield hier aanvankelijk ook varkens maar bouwde alles om naar kalkoenstallen. „In het houden van kalkoenen heb ik meer plezier dan in het houden van varkens.”
Zijn 16-jarige zoon en 18-jarige dochter moeten bij pieken zoals kuikens lossen, kalkoenen verplaatsen en laden, helpen. „Mijn vrouw Karin, medewerker en ik kunnen hun hulp dan goed gebruiken. Bovendien komen ze er zo achter of ze interesse hebben in een overname.”
Zijn zoon toont momenteel meer interesse in een overname dan zijn dochter. „Hij gaat nu bij een grondverzet bedrijf aan de slag en gaat ook een opleiding in die richting volgen. Indien hij interesse heeft, mag hij het bedrijf overnemen. Maar ik ga hem niet pushen. Over tien jaar ben ik wel benieuwd of hij het bedrijf wil overnemen of niet. En zo niet dan zie ik het dan wel weer.”
Enthousiast over natuurlijke ventilatie
Melis installeerde extra ventilatiecapaciteit in zijn stallen in Moergestel. Dankzij de nevelkoeling buiten de stallen in combinatie met de ventilatie verlaagde Melis de staltemperatuur met 5 graden naar 35 graden toen de buitentemperatuur opliep naar 40 graden Celsius in de zomer van 2019. „Ik had toen geen verhoogde uitval bij de slachtrijpe kalkoenen. Sommige ventilatoren gebruik ik alleen op extreem hete dagen. Toch ben ik blij dat ik erin geïnvesteerd heb.”
Op zijn thuislocatie in Oisterwijk werkt hij in twee van zijn drie stallen met natuurlijke ventilatie. Indien de staltemperatuur oploopt, gaan de gordijnen buiten de stallen automatisch verder open. Op extreem hete dagen plaatst hij in deze beide stallen wel ondersteuningsventilatoren. „Over natuurlijke ventilatie ben ik zeer te spreken. Dat vind ik de beste manier van ventileren in een kalkoenhanenstal.”
„We zetten iedere achttien weken kalkoenen op. De hennen worden zestien weken oud, de hanen 21. Na vijf weken gaan de hanen naar de hanenstal. In de opfokstal, waar de hennen en hanen samen in komen, moet je kunnen verwarmen, in combinatie daarmee is mechanische ventilatie beter Maar in een hanenstal werk ik heel plezierig met natuurlijke ventilatie. Dat scheelt energiekosten. Bovendien hoef je bij kalkoenen veel minder te ventileren dan bij vleeskuikens omdat het aantal dieren per vierkante meter lager is.”
Kien op hygiëne
Melis draait technisch bovengemiddeld met zijn kalkoenen dankzij zijn focus op hygiëne en omdat hij extra investeert in diergezondheid. Lees de uitgebreide reportage over de werkwijze en resultaten van Melis in vakblad Pluimveeweb van augustus. Het vakblad verschijnt donderdag 26 of vrijdag 27 augustus. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.