Woensdag 15 september thema-avond Diergezondheid in Meppel
'Minder pieken en dalen met sterkuikens'
Tienus Berkepies (54) uit Nooitgedacht (DR) schakelde in 2017 om van reguliere vleeskuikens naar 1 ster Beter Leven vleeskuikens (sterkuikens). De vleeskuikenouder nam in juli 2018 zijn nieuwste stal in gebruik. Sindsdien houdt hij 78.000 sterkuikens in drie stallen. Woensdag 15 september vertelt hij over zijn ervaringen sterkuikens en waar hij tegenaan loopt tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid in Meppel.
„Ik zie geen coccidiose bij mijn sterkuikens, maar dat betekent niet dat het er niet is.” Berkepies laat zijn dierenarts daarom regelmatig sectie doen op coccidiose. De afgelopen jaren zorgde Marek in Zuid-Nederland regelmatig voor problemen bij trager groeiende vleeskuikens. Enkele vleeskuikenhouders in Zuid-Nederland vaccineren hun sterkuikens daarom tegen Marek. Berkepies doet dit niet.
Sterkere rassen
„De gezondheid van mijn sterkuikens is beter dan vroeger van onze reguliere kuikens. Dat komt vooral doordat de trager groeiende rassen sterker zijn dan reguliere. Deze rassen kunnen wat betreft stress en vangen meer hebben en staan sterker op hun poten.” Bij reguliere vleeskuikens kende Berkepies meer pieken en dalen. „Soms zat een ronde tegen en zorgden enterokokken bijvoorbeeld voor verhoogde uitval door pootproblemen. De resultaten van onze koppels met sterkuikens zijn veel stabieler”, zegt Berkepies. „Aan de knoppen draaien heeft daarentegen veel minder effect bij sterkuikens dan bij reguliere.” Tijdens de thema-avond vertelt hij hoe en waarom.
Dankzij de goede diergezondheid ligt de uitval bij Berkepies nooit boven de 2 procent. Door de lage uitval steeg zijn werkplezier. Tijdens de thema-avond vertelt de vleeskuikenhouder bovendien hoelang het duurde voordat hij een vergunning kreeg om zijn twee bestaande stallen om te bouwen naar 1 ster Beter Leven. Ook geeft hij aan hoeveel dit ongeveer kostte per stal. Daarnaast vergelijkt hij het rendement met sterkuikens met reguliere kip. „We zetten nu 78.000 sterkuikens op terwijl we ook 130.000 reguliere vleeskuikens zouden kunnen houden in onze drie stallen”, plaatst hij daarbij als kanttekening.
Schade vaak onzichtbaar
„Coccidiose, Marek en luchtwegproblemen zorgen mogelijk voor meer schade bij 1 ster Beter Leven en andere trager groeiende vleeskuikens dan wordt gedacht. Veel blijft onder de radar. Bovendien zorgen diverse factoren voor een hoger insleeprisico voor salmonella, (hoog pathogene) vogelgriep, NCD en Campylobacter dan bij reguliere vleeskuikens.” Dat zegt pluimveedierenarts Jeanine Wiegel van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
Zij presenteert de belangrijkste diergezondheidsrisico’s bij sterkuikens tijdens de avond. Veel vleeskuikenhouders overwegen momenteel hun stallen om te bouwen naar 1 ster Beter Leven. Wiegel schetst met welke diergezondheidsproblemen ze te maken kunnen krijgen en hoe groot de effecten kunnen zijn.
Avondprogramma:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door pluimveedierenarts Jeanine Wiegel over het voorkomen van ziektes bij sterkuikens
20.15 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Tienus Berkepies over zijn ervaringen met sterkuikens
21.00 uur: Themacarrousel
22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders is woensdagavond 15 september op het Terra MBO, in het Arcus gebouw, Werkhorst 36, 7944 AV in Meppel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.