Woensdag 15 september thema-avond Diergezondheid in Meppel voor vleeskuikenhouders
'Diergezondheidschade vaak onzichtbaar bij sterkuikens'
De pluimveedierenarts presenteert woensdagavond 15 september de belangrijkste diergezondheidsrisico’s bij 1 ster Beter Leven vleeskuikens (sterkuikens) tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezond in Meppel. Veel vleeskuikenhouders overwegen momenteel hun stallen om te bouwen naar 1 ster Beter Leven. Wiegel schetst met welke diergezondheidsproblemen ze te maken kunnen krijgen en hoe groot de effecten kunnen zijn.
„Coccidiose is vrijwel altijd aanwezig bij pluimvee. Bij trager groeiende vleeskuikens komt het vaker voor dan wordt gedacht omdat het vaak onder de radar blijft. Een uitbraak is soms minder duidelijk te zien dan bij reguliere kuikens”, zegt Wiegel. Bij trager groeiende kuikens is het strooisel vaak droog, onder andere omdat de bezetting lager is. Daardoor is de mest en daarmee ook de vertering, moeilijker te beoordelen. „Door regelmatig onderzoek (mest of sectie) is de ziektelast beter te beoordelen”, adviseert ze. „De coccidiosepiek kan bovendien later in de ronde zijn dan bij reguliere. Een coccidioseuitbraak zorgt ook bij trager groeiende vleeskuikens voor een lagere groei en hogere voederconversie. Op sommige bedrijven kan vaccineren een uitkomst bieden, maar er zijn ook andere mogelijkheden”, zegt Wiegel. Tijdens de thema-avond gaat ze in op de voor- en nadelen van al deze mogelijkheden.
Waar Marek bij reguliere vleeskuikens zeer weinig voorkomt, kan het virus bij trager groeiende vleeskuikens vaker voor problemen zorgen, zowel direct als indirect. „Marek kan, naast directe ziekte er ook voor zorgen dat trager groeiende vleeskuikens gevoeliger worden voor Gumboro, IB, TRT en ILT. Marek is een heel hardnekkig virus dat je ook na een grondige reiniging en desinfectie niet zomaar uit je stal hebt. Ook voor Marek kan vaccinatie uitkomst bieden.” Op de thema-avond gaat Wiegel hier verder op in.
Meer luchtwegproblemen
De GD constateert ook bij sterkuikens luchtwegproblemen. „Op winderige dagen kan het door de uitloopschuiven gaan tochten in de stal. De kuikens lopen dan snel luchtwegproblemen op”, vertelt Wiegel. „Bouw de uitloop bij voorkeur niet aan de oostzijde van een stal, want oostenwind kan snel voor luchtwegproblemen zorgen.” Tijdens de thema-avond presenteert Wiegel andere mogelijkheden om windinvloeden te beperken in vleeskuikenstallen met een overdekte uitloop en zo luchtwegproblemen te voorkomen.
NCD (Newcastle Disease) vormt momenteel geen direct ziekteprobleem in de Nederlandse pluimveehouderij mede omdat pluimveehouders hier verplicht tegen moeten enten. „Nu er in Nederland steeds meer pluimvee buiten en in overdekte uitlopen wordt gehouden, stijgt het risico. Of de huidige NCD-strategie pluimvee straks ook nog voldoende bescherming biedt tegen NCD is de vraag”, zegt Wiegel.
„Diverse factoren gerelateerd aan 1 ster Beter Leven, zoals de langere levensduur en uitloop zorgen voor een hoger insleeprisico voor diverse ziektekiemen, zoals salmonella, (hoog pathogene) vogelgriep, NCD en Campylobacter”, stipt Wiegel aan. Woensdagavond 15 september in Meppel vertelt de pluimveedierenarts aan de aanwezige vleeskuikenhouders wat ze allemaal aan preventie kunnen doen om het insleeprisico op deze aandoeningen te beperken.
Avondprogamma:
19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Interactieve presentatie door pluimveedierenarts Jeanine Wiegel over het voorkomen van ziektes bij sterkuikens
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Tienus Berkepies over zijn ervaringen met sterkuikens
21.00 - 22.00 uur: Themacarrousel
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders is woensdagavond 15 september op het Terra MBO, in het Arcus gebouw, Werkhorst 36, 7944 AV in Meppel. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Gezondheidsdienst voor Dieren