Hoe verder met vang- en laadletsel?
Dat zegt Kees de Jong, voorzitter pluimvee LTO/NOP. „Voor pluimveehouders is deze uitspraak heel onbevredigend. We maken het laatst jaar helaas meerdere uitspraken mee waarbij je je afvraagt hoe de geest van de wet uitgelegd wordt. Feit is dat niemand letsel aan zijn dieren wil toebrengen. Oplossingen en controles moeten praktisch en haalbaar zijn.”
Blijf bezwaar maken
Ondanks dit hoger beroep heeft bezwaar en beroep maken zeker nog zin. „De recidive regeling wordt regelmatig weggestreept. Dat scheelt soms al driekwart van de boete. De weg naar het Europese Hof kan nog bewandeld worden. Dat kan rechtstreeks maar is ingewikkeld. Het kan ook via een justitiële vraag door het College van Beroep”, zegt Frank Peters, veterinair jurist van WZ Advies in Rijen. Hij benadrukt dat de regelgeving echt op onderdelen aangepast moet worden.
Waar het hier om gaat is dat de Europese richtlijn omtrent het slachten van dieren een uitzonderingsbepaling kent voor het aan poten inhangen van dieren in de slachtlijn en de Europese richtlijn voor het vervoer van dieren niet. Saillant detail is dat deze laatste regeling wel een zinsnede bevat waar nadere regelingen voor pluimvee worden aangekondigd, maar deze er (nog) nooit zijn gekomen.
Juridische vraag is dan of de uitzonderingsbepaling voor het slachten "ingelezen" moet worden in de regeling voor vervoer en vangen.
Politiek
De jurist adviseert om met politiek en belangenbehartigers samen te werken om deze ingewikkelde materie te versoepelen. „Veel boeteleed is verstopt in Koninklijke besluiten en Ministeriële regelingen waardoor een Nederlandse vleeskuikenhouder bijvoorbeeld 9000 euro boete betaalt en zijn Duitse collega een veel lager bedrag voor dezelfde overtreding. Dat is vastgesteld via een Ministeriele regeling en daar heeft de politiek verder geen zeggenschap over.”
Zijn toelichting is als volgt: „Europa stelt regels op: ‘Je mag dieren geen letsel toebrengen.’ Dan volgt een Ministeriële regeling: de Wet Dieren waarin staat indien een bepaalde regeling wordt overtreden de minister bevoegd is om daar een prijskaartje aan te hangen. Via een Koninklijk Besluit of Ministriële regeling wordt de hoogte van die boete bij voorbaat vastgelegd; Daarmee is de bepaling van de hoogte van de boete grotendeels onttrokken aan het gewogen oordeel van de rechter. Daar ligt een taak voor die we als agrarische sector met de politiek op moeten pakken om deze buitensporige uitspraken te voorkomen”, aldus Peters. Procederen is kostbaar en duurt lang. Overleg met het Ministerie van LNV en de politieke dossierhouders lijkt een meer begaanbare weg.