Vervolg op het kippenexperiment in Zembla
Er is nieuw onderzoek nodig naar de gezondheidseffecten van biologische voeding. Dat is de conclusie van Wageningen University & Research (WUR). De universiteit deed in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een literatuurstudie naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Het kippenexperiment’. In die uitzending blijkt dat de conclusies van een belangrijk onderzoek uit 2007 naar biologisch voedsel, onder druk van onderzoeksinstituut TNO en Wageningen Universiteit zijn afgezwakt. Daardoor kwam er nooit vervolgonderzoek.
Geen dierproeven
WUR heeft gekeken of er in de jaren na het kippenexperiment nog soortgelijke onderzoeken naar biologische voeding zijn gedaan, maar komt tot de conclusie dat geen vergelijkbare dierproeven zijn uitgevoerd. „Juist bij dieren kun je alleen de voeding laten verschillen, wat inzicht kan geven in de effecten van alleen biologisch voeding”, aldus de onderzoekers van WUR.
In de literatuur die er wel is verschenen, zijn er meer aanwijzingen dat biologische voeding een positief gezondheidseffect heeft. WUR concludeert: „op basis hiervan wordt aanbevolen de oorspronkelijke aanbeveling uit het onderzoek ‘Biologisch gezonder?’ (het kippenexperiment, red.) uit te voeren en te starten met een proef met varkens die biologisch dan wel niet-biologisch gevoerd worden.”
In 2020 zond Zembla het eerste deel uit. Donderdag 15 juli om 23:05 uur op NPO2 een vervolg. Op 22 juli wordt ‘Het excuus van de Boerenleenbank’ uitgezonden en op 29 juli deel 3 ‘Het grote geld’ op NPO2 23:00 uur.