NVP-voorzitter Bart-Jan Oplaat blij met PBL-rapport
'Overvloed aan bureau ecologen doodsteek voor Nederland'
In het recentelijk verschenen PBL -rapport ‘Naar een uitweg uit de Stikstofcrisis’ is te lezen dat de huidige stikstofdoelen van de overheid onrealistisch en onhaalbaar zijn. „Aangezien de stikstofdoelen onrealistisch en onhaalbaar zijn, moet er nieuw stikstofbeleid komen met doelen die wel haalbaar en betaalbaar zijn”, vindt Oplaat.
„Schouten verschuilt zich erachter dat het stikstofbeleid Europees beleid is. Maar dat is het niet. In de vogel- en habitatrichtlijn wordt stikstof met geen woord genoemd. Het is een Nederlands doel. Wanneer het niet haalbaar is, mag Nederland er van de Europese Commissie bovendien met bepaalde Natura2000 doelen stoppen. Dat is het geval wanneer de economische of maatschappelijke kosten te hoog worden”, legt Oplaat uit. „Wanneer we de complete landbouw uit Nederland wegkopen, zijn de maatschappelijk kosten veel te hoog”, stelt hij. De NVP-voorman hoopt vurig dat de opvolger van Schouten wel de ballen heeft om de stikstofplannen van tafel te vegen en met nieuw stikstofbeleid te komen.
Overvloed aan bureau ecologen
„Nederland telt een overvloed aan bureau ecologen”, stelt de NVP-voorzitter. „Dat is de doodsteek voor Nederland omdat ze door hun gebrek aan praktische kennis en samenhang onhaalbare doelen stellen. Helemaal in de landbouw is dat een enorm probleem.”
Zijn voorgangster Hennie de Haan stelde dat ‘activisten, juristen en bureaucraten bepalen wat er gebeurt’ in de politiek en daardoor in ons land. Steeds meer mensen uit de sector vinden dat de NVP daarom meer moet gaan werken met advocaten. Oplaat beaamt dit. Volgens hem is het onvermijdelijk dat de NVP meer gaat werken met advocaten. „De NVP heeft nog geen huisadvocaat die ons bij staat. We gaan op zoek naar een advocaat die weet waarover hij/zij praat en dit ook durft te zeggen. De advocaat moet dus kennis van de pluimveehouderij hebben.”
Waar Hennie de Haan meer een bruggenbouwer is, was zijn broer Gert-Jan Oplaat een type dat op de barricades ging als NVP-voorzitter. „Ik kan er met gestrekt been ingaan zoals vorige week woensdag 7 juli tijdens de boerenprotesten, maar ben aan de onderhandelingstafel een bruggenbouwer”, zeg Bart-Jan Oplaat over zichzelf.
Veel dossierkennis
Evenals secretaris Aalt den Herder beschikt hij over veel dossierkennis. „Er speelt altijd meer op de achtergrond dan wat je in de krant leest en op tv ziet. Dat weet en zie ik meestal wel. Daarnaast heb ik nu jarenlange ervaring in de pluimveehouderij en op bestuurlijk vlak.”
De nieuwe NVP-voorzitter merkt dat veel ambtenaren tegenwoordig alleen nog de krantenkoppen lezen of alleen de samenvatting van een rapport. Oplaat kan daar niet goed tegen. De laatste weken kwamen er erg veel rapporten uit over de landbouw zoals onder meer het PBL-rapport over stikstof en een rapport van de expertgroep zoönosen. De expertgroep adviseert om aantal pluimveebedrijven in watervogelrijke gebieden te reduceren. „Door de hoeveelheid rapporten is het haast niet meer bij te houden. Toch moet je een heel rapport lezen om de belangrijkste conclusies eruit te halen. Zeker als beleidsmaker is dit cruciaal”, vindt Oplaat. „Dat Derk Boswijk in een paar maanden na een bezoek aan 90 boerenbedrijven een landbouwvisie namens het CDA kan opstellen vind ik knap”, geeft hij als voorbeeld. “Bij zijn verhaal op het Malieveld bleek wel dat hij nog wel wat bijgespijkerd moet worden.”
‘Omslag in de media nodig’
Oplaat valt het ook op dat de landbouw altijd negatief wordt belicht in de media. „Dat er slechts 6 incidenten waren op 15 miljoen slachtingen in varkensslachterijen lees je nergens, de proportionaliteit is er niet. De media zou juist ook goed nieuws moeten brengen. Mensen lezen dit graag. Niet alleen over landbouw. Ook over andere zaken. De media en helemaal kranten zouden daarin een omslag moeten maken.”
„Het recente opinie-onderzoek dat 90% van de burgers voor- of neutraal is over de Nederlandse pluimvee- en varkenssector lees je nergens. Indien Wakker Dier of Greenpeace een suggestief rapport presenteert met allerlei onwaarheden over hoe slecht de landbouw het wel niet doet, staat het in alle kranten op de voorpagina’s.” Oplaat wil daar verandering in brengen. De komende tijd beraadt hij er zich op hoe hij dit wil aanpakken als NVP samen met LTO/NOP.
„We werken als NVP heel nauw samen met LTO/NOP maar gaan voorlopig nog niet samen. Daarvoor is het type pluimveehouder dat van ons lid is en van LTO/NOP te verschillend. Wel proberen we meer leden te werven bij de NVP. Nu zijn er ook pluimveehouders die geen lid zijn van NVP of LTO/NOP. Zij profiteren van ons werk. We kunnen ze natuurlijk niet dwingen lid te worden, maar gaan et wel alles aan doen hen te overtuigen om lid te worden.”