Boeren alleen nog verantwoordelijk voor stikstofneerslag binnen een straal van 25 kilometer
Het besluit is een reactie op het advies van de commissie Hordijk, om de berekening van de stikstofneerslag te verbeteren. In het huidige model wordt de stikstofneerslag van infrastructurele projecten na 5 kilometer niet meegeteld. Terwijl voor andere emissiebronnen als stallen, woningbouw, industrie en scheepvaart geen afstandsgrenzen bestaan. Volgens de commissie Hordijk is dat niet goed uitlegbaar.
Gelijkwaardig
Het kabinet kiest er nu voor het alle emissiebronnen hetzelfde te behandelen en voor alle bronnen dezelfde grens te hanteren en de gebruikte rekenmodellen te verbeteren. Het toepassen van een maximale afstandsgrens leidt ertoe dat bedrijven die een natuurvergunning aanvragen alleen maatregelen hoeven te nemen voor de stikstofneerslag die zij binnen deze grens veroorzaken. De neerslag buiten de 25 kilometer zone is vaak gering. Het kabinet presenteert binnenkort welke extra bronmaatregelen zij in willen voeren, om met name deze neerslag terug te dringen.
Aanpassen Aerius
Het berekenen van de stikstofneerslag tot 25 kilometer vraagt om ekele aanpassingen in de ‘Aerius Calculator”. De minister verwacht dat de aangepaste calculator vanaf eind 2021 of begin 2022 beschikbaar is. Afgelopen week kondigde het RIVM al aan haar meetnetwerk uit te breiden.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rijksoverheid.nl