Opvolger Tom Sterkendries (33) vreest komst integraties in vleeskuikenhouderij
'Volledige integraties geen goede zaak'
Sterkendries (33) runt samen met zijn moeder Diane Kinnaer (58) een vleeskuikenbedrijf in Tienen in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Ze houden 40.000 reguliere vleeskuikens in twee stallen. Moeder Diane verzorgt de kuikens en wanneer hij tijd heeft helpt Tom mee. Zijn moeder moet nog zeven tot acht jaar werken tot pensioenleeftijd. In de komende jaren willen Tom en zijn moeder bespreken wanneer Tom het bedrijf overneemt.
De jonge Vlaming runt sinds tien jaar Sterkendries Agri. Hij doet service en verkoop van land- en tuinbouwmachines, industriële hogedrukspuiten en dergelijke. Ook is hij sinds dit jaar mede-eigenaar van PVS (Pluimvee Varkens Service). Dit stalinrichtingsbedrijf is onder meer dealer van Skov, Landmeco en Lubing in België.
‘Prijszetting moet anders’
Naast de komst van integraties hekelt Sterkendries ook de prijszetting in de landbouw. „Met een klein bedrijf zou je ook voldoende inkomen moeten kunnen halen. In plaats van subsidies en toeslagen moeten boeren een correcte marktprijs ontvangen. Dan kunnen alle boeren een boterham verdienen, ook die met een klein bedrijf.”
Ook in Vlaanderen komen er concepten met trager groeiende kuikens, verwacht Sterkendries. Waarschijnlijk stappen supermarkten als eerste in. „Eind dit jaar of begin volgend jaar worden de eisen naar verluid bekendgemaakt”, zegt hij. Reguliere vleeskuikens gaan volgens hem niet verdwijnen. Zeker de eestkomende vijf jaar niet. „Er blijft vraag naar reguliere kip. Bedrijven die bijvoorbeeld frituursnacks maken willen zo goedkoop mogelijke kip hebben en prefereren reguliere kip boven de duurdere conceptkip.”
‘Niet beter voor dierenwelzijn’
„In de landelijke media in Vlaanderen wordt het milieu en dierenwelzijn sterk naar voren gebracht. Maar of trager groeiende kuikens daadwerkelijk beter zijn voor het welzijn van de kuikens is maar de vraag. Ik denk eigenlijk van niet.”
Een deel van de administratie op hun vleeskuikenbedrijf moet dubbel, zoals de registratie van biociden.„ Een verkoper moet biociden aanmelden en wij ook nog. Dat is dubbel werk en daar heb ik een hekel aan.”
Eigen spoelsysteem ontwikkelt
Sterkendries ontwikkelde een eigen spoelsysteem voor de drinklijnen. Sindsdien heeft de familie geen problemen meer met enterokokken en ligt de uitval bij hun reguliere vleeskuikens gemiddeld onder de 2 procent. „Dat we zo’n twee jaar geleden gewisseld zijn van broederij heeft daar ook in belangrijke mate aan bijgedragen. Met onze beide andere broederijen waar we voorheen de kuikens van ontvingen, haalden we die resultaten nooit”, zegt Sterkendries. „De in juni afgeleverde ronde bedroeg de uitval slechts 1,4 procent. De koppel die we in juni hebben opgezet, lag de uitval in de eerste week op slechts 0,3 procent.”
Lees alles over de ervaringen met het zelf ontwikkelde spoelsysteem van Sterkendries in vakblad Pluimveeweb van augustus. Tom Sterkendries vertelt in vakblad Pluimveeweb van augustus over zijn toekomstvisie in de rubriek De Opvolger waarin opvolgers aan het woord komen. Het vakblad verschijnt donderdag 26 of vrijdag 27 augustus. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.