Landsbond Pluimvee: Bespreek en regel vaccinatie tegen vogelgriep Europees
Er moet een Europese aanpak komen voor wat betreft de vogelgriep. „Het kan niet zijn dat we elk jaar met dezelfde problematiek te maken krijgen”, zegt Chombaere. „Elk jaar moeten we ons hart vasthouden. Vraag is vaak niet of de vogelgriep er komt, maar wanneer en in welke mate het de sector ditmaal zal treffen. Indien je als land positief bent, dan sluiten derde landen de deuren. Vaak duurt het jaren om die deur weer open te krijgen, de grote economische gevolgen voor de sector laten zich dan ook raden.”
Onderscheid maken
Martijn Chombaere van Landsbond Pluimvee stelt zich enkele opvallende vragen. „Op zich mag er gevaccineerd worden, mits toestemming van de Europese autoriteiten. Echter wordt dit nooit gedaan omwille van handelsrestricties door derde landen. Vroeger kon je het onderscheid niet maken tussen geïnfecteerde koppels pluimvee en geïmmuniseerde koppels. Als je dat onderscheid niet kan maken, weet je niet of je dieren positief testen door een veldstam of door de vaccinatie. Dit door een gebrek aan moleculaire tools. Ondertussen staan we verder qua ontwikkeling van deze moleculaire tools en kan dit onderscheid wel perfect gemaakt worden. Of we moeten vaccineren laat ik bij deze nog in het midden, al moet alleszins in EU-verband besproken worden welke richting we willen uitgaan.”
Uitdagingen
Want volgens Chombaere is het, los van eventuele handelsrestricties van derde landen, niet zo eenvoudig. „Stel dat je zou mogen vaccineren, welke diergroep(en) zou je dan vaccineren? Wanneer ga je dan vaccineren? Ga je standaard vaccineren of ga je louter vaccineren bij dreiging, of loop je dan achter de feiten aan? En met welke stam(men) ga je ze vaccineren? Want net zoals bij het griepvaccin voor mensen zijn er heel veel verschillende stammen, namelijk rond de 144 combinaties zijn er mogelijk. Welke moet je gaan enten? Elk jaar maken specialisten voor het griepvaccin bij mensen een berekening over welke stammen het meest aanwezig zullen zijn. En dan gaan ze daar een vaccin tegen gaan maken. Als er dan een andere griepstam opduikt, dan zouden de dieren daar dan niet of nauwelijks tegen bestand zijn. Dit zijn slechts enkele zaken die al ter discussie staan.”
Handelsbeperkingen
De grootste problematiek zit hem ook in de handelsbeperkingen. „Je kunt wel zeggen Europa mag vaccineren, maar als je niet weg kan met je reststromen, dan sta je daar”, zegt Chombaere. „In veel handelsakkoorden met derde landen is er opgenomen dat er geen vogelgriep mag aanwezig zijn. Dan zit je wel met de problematiek als je dieren vogelgriep (AI)-positief zijn. Ook al is dit maar een vaccinstam. Op basis van handelsbeperkingen naar derde landen toe, zit je met veel restricties. Bepaalde reststromen die je nu nog tot waarde kan brengen door ze te exporteren naar derde landen, zouden dan afvalstromen worden in plaats van reststromen. Dan heb je een verlies van waarde. Als de derde landen daar weigerachtig tegen blijven, dan is dat een moeilijk gegeven. België is nu éénmaal een exportland.”
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ingrid Sweers