'Hoog tijd dat we vaker tegen coccidiose vaccineren'

„Als we België vergelijken met de Verenigde Staten, zien we dat hier zeer weinig kippen gevaccineerd worden tegen coccidiose, namelijk maar 15 procent. In de Verenigde Staten is de wetgeving rond antibiotica en cocciodiostatica (chemische cocciodioseremmers in het voeder) strenger. Daar wordt 50 tot 60 procent van de kippen tijdens de zomerrondes gevaccineerd.” Ongena vindt het hoog tijd dat België daarin meegaat.
‘Prijs vaccinatie ruimschoots gecompenseerd’
„Veel mensen gaan ervan uit dat die vaccinatie veel kost en te complex is. Dat klopt, want de vaccinatie moet gebeuren onder de juiste begeleiding in combinatie met een correct anticox-rotatieprogramma. Maar dat klopt ook niet, want na de coccidiosevaccinatie kan je het antibioticumgebruik verminderen, wat resulteert in een reductie van 5 procent in kostprijs per kuiken. Bovendien kan je de voerconversie verbeteren. Dat compenseert de prijs van de vaccinatie ruimschoots.”
Ongena zei dit onlangs op een webinar over antibioticumgebruik bij vleeskuikens van het departement Landbouw en Visserij. Daarin werden onder andere de darmgezondheid, de reductiedoelstellingen en handige tips voor het verlagen van antibioticumgebruik besproken.
Vicieuze cirkel
„Het darmstelsel van een kip is zeer kort en zeer efficiënt. Daardoor kan er ook veel mislopen”, legt Ongena uit. „Als er iets misgaat in de darmen, ontstaat er al snel een vicieuze cirkel. Vleeskuikens krijgen veel voer met een hoog eiwitgehalte. Loopt een kip coccidiose, mycotoxines of virussen op? Dan gaat de werking van de darmen achteruit en verteren de kippen die grote hoeveelheid voer minder goed. Daardoor ontstaat een overaanbod van voedingsstoffen in de darm, waar de Colstridiumbacteriën van genieten.”
„Als een overgroei van die bacteriën ontstaat, treden er meer en meer ontstekingen in de darmwand en het darmslijmvlies op, waarna de darm weer minder goed in staat is om te verteren. Daardoor blijven opnieuw te veel nutriënten in de darm aanwezig, waardoor de cirkel rond is”, gaat Ongena verder.
„Er is al veel onderzoek gedaan naar de darmgezondheid van vleeskuikens, waardoor we perfect weten hoe de darmen werken. Enkele acties die we kunnen toepassen voor het verlagen van antibioticumgebruik zijn: een reductie van de voeropname, betere drinkwaterkwaliteit, het geven van voer met een lager eiwitgehalte en de preventie van coccidiose, mycotoxines en virussen. Door al die acties kunnen we antibioticagebruik vermijden, en kunnen we gebruikmaken van alternatieven, zoals: zuren, probiotica en prebiotica.”
Additieven
„Als de darmen ontstoken zijn, kunnen we de ontsteking aanpakken door het toevoegen van additieven in het voer of drinkwater die zorgen voor een sneller herstel van de darmwand. Denk maar aan ß-glucanen, boterzuur en ontstekingsremmers. Om de vertering in de darmen te stimuleren kunnen we ook enzymen aan het voer toevoegen”, zegt Ongena. „Probeer de cyclus te doorbreken door de juiste strategie voor jouw bedrijf te bespreken met je dierenarts”, adviseert hij aan vleeskuikenhouders.
Lees het complete artikel op de Vlaamse landbouwnieuwssite www.landbouwleven.be.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Landbouwleven.be