Salmonella monstername bij ouderdieren moet voortaan tweewekelijks
Dat maakte Avined dinsdag 15 juni bekend. Daarnaast vindt ook de officiële monstername weer plaats op drie momenten in de productiecyclus in plaats van twee keer per ronde. Wanneer de EU doelstelling twee jaren achtereen wordt behaald, bestaat de mogelijkheid om weer gebruik te maken van een ontheffing in de Europese regelgeving met als gevolg een lagere monsternamefrequentie.
De Europesie Unie (EU) stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op de website van Avined is te lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij de inzet en betrokkenheid van pluimveehouders bij de aanpak van salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU keer op keer behaald. Voor de leghennen, vleeskuikens en vleeskalkoenen is dat in 2020 opnieuw gelukt. Helaas zijn de salmonellabesmettingen bij (groot)ouderdieren in 2020 boven de EU doelstelling uitgekomen. Dit hangt voor een deel samen met het wegvallen van het verificatieonderzoek, volgens Avined.
Het besmettingspercentage voor 2020 per schakel (de EU- doelstelling):
- (Groot)ouderdieren 1,42 % (max. 1%)
- Leghennen 1,27 % (max. 2%)
- Vleeskuikens 0,12 % (max. 1%)
- Vleeskalkoenen 0,00 % (max. 1%)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Centraal Laboratorium voor Pluimvee
Bron: Avined