'Dien altijd bezwaar in bij de vangboetes'
„Vraag ook altijd uitstel van betaling aan”, adviseert Peters. Volgens de veterinair jurist is het belangrijkste punt of de uitzonderingsbepaling om kippen aan de poten te vangen nog ingelezen kan worden in de Transportverordening. Daarnaast is het zeer de vraag of de andere lidstaten de huidige bepaling op de Nederlandse wijze uitleggen en handhaven.
Ongelijk speelveld
De NVWA heeft op 3 juni aan de pluimveesector gemeld per direct bij een drietal pluimveeservicebedrijven die pluimvee vangen, handhavend op te treden wanneer pluimvee aan de poten wordt gevangen. „De minister heeft dus niet de mogelijkheid gebruikt om een (selectief) gedoogbeleid te volgen maar is meteen tot handhaving middels boeteoplegging overgegaan. Dit leidt tot een acuut ongelijk speelveld voor de Nederlandse pluimveehouders en vangbedrijven binnen Europa en mogelijk ook tot met de Verordeningen strijdige handhaving.”
Maak bezwaar en vraag uitstel van betaling aan
De Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven, NVPSB, heeft afgelopen week besloten om door te laden en de vervolggesprekken af te wachten. „De hieraan verbonden boete risico's moeten afgewogen worden tegen de gevolgen van de op dit moment praktische onuitvoerbaarheid van de voorgeschreven Zweedse vangmethode. Zaak is wel bezwaar te maken, in alle gevallen en in alle gevallen ook uitstel van betaling te vragen. Gebruik van een vangmachine waar mogelijk valt te overwegen, maar vereist natuurlijk een aanpassingstermijn en uitzonderingsbepalingen, omdat dit natuurlijk niet altijd en overal kan.”
Peters maakt de kanttekening dat het de vraag is of de huidige gang van zaken volgehouden kan worden. Hij memoreert een zaak van de Nederlandse rundveeslachterijen waarin na jaren structureel bezwaar maken, na vier jaar via het Europees Hof een uitspraak volgde en de boetes alsnog ingetrokken zijn.
Rechtszaken in plaats van overleg
Ngo’s spelen zaken steeds vaker via de rechter. Volgens Peters in het nu van het grootste belang deze kwestie nu in alle voorkomende gevallen voor de hoogste rechter te brengen. „In andere gevallen, zoals bij de toeslagen en door belastingen bij keurgelden, hebben door de advocatuur gevoerde uitgebreide procedures tot een bevredigend antwoord van de Europese rechter geleid. Dat lijkt in deze kwestie ook onvermijdelijk: rechtszaken, in plaats van overleg.”
Samenvattend stelt Peters het volgende voor:
1. Een repeterend stelsel van bezwaar maken: geen enkele boete mag ‘ertussendoor schieten’.
2. Niet betalen en uitstel van betaling vragen, verzet instellen tegen eventuele executie van boetes.
3. De juiste vragen doorbrieven aan Kamerleden en andere landbouw specialisten in de politiek.
Oplossingen
„De agrarische sector, maar ook de supermarkten, kunnen consumenten voorhouden wat het resultaat is als ons voedsel uit het buitenland moet komen (en daar onvriendelijk gevangen wordt) of wat er gebeurt zoals nu dat er anders gevangen moet worden. Dat heeft veel consequenties voor de duur van het vangen, onrust op stal en dus ook belasting van dieren, maar ook voor de prijs van het ei en het vlees.
Niet elke Nederlander wil dat betalen en veel mensen kunnen het niet betalen, zoals we nu al kunnen zien bij biologisch kippenvlees. Onbetaalbaar voor de gewone man, die de helft tot driekwart van zijn besteedbaar geld ziet opgaan aan vaste lasten”, aldus Peters.