Europarlementariërs stemmen voor einde kooihuisvestingssystemen pluimvee en varkens
Het is echter nog niet een uitgemaakte zaak dat er een Europees verbod komt op kooihuisvestingssystemen voor onderm eer pluimvee en varkens. De Europese Commissie zich namelijk nog buigen over de resolutie en de landbouwministers moeten ook nog hun goedkeuring verlenen. Europarlementariërs stellen echter dat er tientallen alternatieven zijn voor het houden van varkens, kalveren en andere dieren in kooien.
Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek
Hoewel de Europese Commissie straks wellicht een gefaseerde afschaffing van kooihuisvesting met een einddatum in 2027 in de wetgeving gaat vastleggen, heeft het parlement wel enkele voorwaarden neergelegd. Zo moeten alle initiatieven op het gebied van dierenwelzijn strikt gebaseerd worden op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Er zal rekening gehouden moeten worden met de negatieve gevolgen van de uitvoering van de wet zoals het risico op ziekten, borstbeenbreuken of kannibalisme in de pluimveesector. Ook naar de negatieve gevolgen voor varkens wordt gekeken. Denk bijvoorbeeld aan kraamhokken en doodliggen van biggen. Het Europarlement is daarnaast van mening dat de hogere dierenwelzijnsnormen ook verwerkt moeten worden in de handelsverdragen en afspraken met landen buiten de EU.
Enige realiteitszin
Jeannette van de Ven bestuurder van LTO Nederland zegt blij te zijn dat het Europees Parlement 'nog met enige realiteitszin gestemd heeft en roept de commissie op in haar voorstel niet alleen dierenwelzijn mee te wegen. „Wat goed is voor dierenwelzijn hoeft nog niet per definitie goed te zijn voor voedselveiligheid, milieu, klimaat of de sterftecijfers. Het is belangrijk om dat allemaal mee te wegen en zo boeren niet met nieuwe problemen op te zadelen.”
In verschillende EU-landen, waaronder Nederland, worden er reeds diervriendelijke methodes toegepast. Andere lidstaten die vaak nog met kooi- en kistsystemen werken, vooral in Midden- en Oost-Europa, kunnen deze systemen als voorbeeld nemen. Van de Ven vindt het bovendien oneerlijk dat, hoewel de Nederlandse en ook de Europese boer, voorlopers zijn; ze vaak wel op het ‘hakblok’ gezet wordt door de politiek en dat er telkens nieuwe eisen komen. Bovendien jagen de veranderingen de boer op kosten.
Ondersteuning boeren noodzakelijk
De Europarlementariërs willen wel dat boeren die nu nog met kooisystemen werken, niet in de steek worden gelaten en straks voldoende steun krijgen dooradviesdiensten, opleidingen en financieringsprogramma’s. Echter, veel details ontbreken nog en die moeten bij goedkeuring van de EU-landbouwminister verder ingevuld worden. Welke gevolgen de eventuele uitvoering van de wet op Nederland heeft, is ook nog onduidelijk.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Pixabay
Bronnen: Europees Parlement, Varkens.nl