Drentse leghennenhouders uiten zorgen om toekomst status vrije uitloop ei
Drentse leghennenhouders: Hef ophokplicht in bepaalde regio’s op
De vijftien leghennenhouders verenigd in de Pluimvee studiegroep Witteveen en omstreken heeft hierover een brandbrief naar minister Schouten gestuurd. „De landen om ons heen (Duitsland, België en Engeland) hebben de ophokplicht al opgeheven, waardoor er weer meer vrije uitloop eieren beschikbaar komen uit deze landen. Doordat onze eieren nog steeds zijn afgewaardeerd van vrije uitloop naar scharrel eieren, zijn wij bang dat wij onze marktpositie verliezen en als Nederland aan de zijlijn komen te staan. Het is voor ons moeilijk te verteren dat de markt voor duurzame eieren verstoord wordt. Juist de boeren die zich speciaal inzetten voor duurzaamheid en extra dierenwelzijn (vrije uitloop en biologische pluimveehouderijen), willen heel graag de dieren aan de burger tonen. Dus willen we heel graag de kippen weer buiten hebben om te laten zien hoe wij met onze dieren omgaan”, schrijft de studiegroep in de brief.
Ze vragen zich af hoe het kan dat 20 kilometer van ons in Duitsland de kippen wel buiten lopen en het hier verboden is. Lopen die kippen daar minder risico, vragen ze zich af. En wat gaat er met de status van het biologisch ei gebeuren naarmate de ophokplicht langer duurt?
Vaccineren
„Elk jaar wachten wij met angst en beven of er weer ergens vogelgriep uitbreekt en we weer met ophokplicht op worden gezadeld. Met het risico dat wij na 16 weken onze status verliezen. Hoe lang kan dit nog doorgaan? Wordt het niet hoog tijd dat er Europees besloten wordt om te gaan vaccineren? Het is ook maatschappelijk gewenst om niet meer dieren te hoeven ruimen. En voor een bedrijf dat moet ruimen is het ook een enorme impact, financieel en zeker ook niet te vergeten emotioneel.”
De groep leghennenhouders pleit er voor om zo snel mogelijk in regio’s de ophokplicht op te heffen. Waaronder ook hun gebied, omdat ze vinden dat er in hun gebied geen risico’s voor insleep van vogelgriep zijn. „Het is immers 25 kilometer van ons af, dat de kippen in Duitsland wel vrij buiten lopen.”
Status erop blijft
Voor de toekomst zien ze graag dat de status vrije uitloop en de status biologisch er op blijft bij een door de overheid ingestelde ophokplicht Dit is van enorm belang voor de continuïteit van de verkoop van hun eieren. „Daarbij is het voor de consument erg verwarrend als de naam van het ei telkens veranderd. En er is jarenlang geïnvesteerd, en er wordt nog steeds geïnvesteerd door de boer, om het voor de kippen zo aantrekkelijk mogelijk te maken in onze uitlopen.”
„Wij hopen dat wij op deze manier onze zorgen over kunnen brengen en wij vragen om een toekomstbestendige oplossing.” De groep leghennenhouders ziet graag de reactie van de minister tegemoet.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) besloot eind mei na advies van de deskundigengroep dierziekten dat er (nog) geen intrekking komt van de landelijke ophokplicht. Het ministerie heeft de deskundigengroep dierziekten gevraagd om wekelijks het risico op introductie van vogelgriep te evalueren. Zo kan wekelijks beoordeeld worden of aanpassingen mogelijk zijn.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bronnen: Pluimvee studiegroep Witteveen, omstreken