NVWA beboet pluimveehouders en vangbedrijven
Dat laat de NVWA weten in een korte reactie na meerdere vragen van de redactie van Pluimveeweb.nl. De NVWA meldde vorige week donderdag 3 juni plotseling aan de pluimveesector dat per direct bij vangbedrijven IPS, Gemril en Wim Pots handhavend wordt opgetreden wanneer pluimvee aan de poten wordt gevangen. Aanleiding vormt de uitspraak op 29 april van de voorzieningenrechter in een zaak tussen Wakker Dier en het ministerie van LNV. Daarbij is aangegeven dat volgens de Europese Transportverordening pluimvee niet aan de poten mag worden gevangen
„De NVWA heeft opvolging gegeven aan de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) om inspecties uit te voeren op het vangen en tillen van pluimvee aan de poten. Wakker dier had hiertoe een handhavingsverzoek ingediend”, zegt perswoordvoerder Judith van Kessel van de NVWA.
De NVWA heeft conform dit verzoek inmiddels inspecties uitgevoerd bij vangploegen van IPS, Gemril en Wim Pots. „Hierbij zijn een of meerdere overtredingen vastgesteld. Dit varieerde van het verbod om dieren bij de poten op te tillen of voort te trekken, of ze zodanig te behandelen dat het hun onnodige pijn of onnodig lijden berokkent”, zegt de perswoordvoerder.
Boete oplegging
„Handhaving vindt plaats conform het vastgestelde interventiebeleid. Hieruit volgt het voornemen om tot boete oplegging over te gaan bij de drie pluimveeservicebedrijven en de betrokken pluimveehouders”, zegt de perswoordvoerder.
„Volgens de EU-transportverordening is het 'verboden om dieren bij kop, oren, horens, poten, staart of vacht op te tillen.' We hebben nu aan de sector gevraagd om hun plannen, om te komen tot alternatieve vangmethoden, te delen. Deze informatie zal de NVWA meenemen in haar besluit hoe het handhavingsplan op dit gebied verder vorm te geven", zegt de perswoordvoerder.
LTO/NOP, NVP en de pluimveevang- en laadbedrijven, vertegenwoordigd door de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) pleitten er de afgelopen dagen juist nadrukkelijk voor om geen boetes uit te delen en om aan de poten vangen van pluimvee niet te verbieden. „Indien kippen opeens niet meer aan de poten gevangen mogen worden, wordt de pluimveesector hiermee voor een onmogelijke opgave gesteld. De wijze van vangen van pluimvee kan niet van de ene op de andere dag volledig worden veranderd zonder negatieve gevolgen", stellen LTO/NOP, NVP en de vangbedrijven.