Opinie: 'Het rechtop vangen is Arbo technisch gezien een hele vooruitgang'
We hebben nog nooit iemand met een bestuursfunctie in de pluimveesector bij het rechtop vangen aanwezig gezien. Sterker nog, toen wij een aantal jaren geleden bij de Nepluvi aan tafel zaten om te spreken over de ruwe manier waarop kippen aan hun poten uit de volière werden getrokken, was er niet één persoon aanwezig die überhaupt ooit het vangen in de praktijk had gezien. Laat staan dat ze zelf ook maar één kip hadden gevangen.
Eyes on Animals heeft de rechtop vangmethode inmiddels bij vijf bedrijven geïntroduceerd: Rondeel, Kipster, Demeter, Gijs en Eike. Eierpakstation De Grote Kamp, die o.a. de Ekoplaza bevoorraadt, is in zijn geheel overgestapt. Dit betekent dat alle eieren in de Ekoplaza (en voor een groot deel ook de eieren bij Odin) van kippen afkomstig zijn die aan het einde van hun legperiode minder bruut gevangen worden. Samen met commerciële vangploegen hebben wij honderdduizenden kippen, uit tientallen stallen, op de rechtop-manier gevangen. We hebben aangetoond dat het kan!
Voor de goede orde: dit waren bijna allemaal volière stallen. Je kunt een kip bovenin een volière gewoon doorgeven aan de persoon die een etage lager staat. Je hoeft echt niet met kip en al naar beneden te klimmen. Overigens is het overgeven van kippen die bovenin de volière zitten ook bij de reguliere vangmethode gebruikelijk. Maar de kippen bungelen dan ondersteboven aan één pootje in plaats van dat ze, zoals bij onze methode, rechtop worden gehouden.
Verder pakt een kippenvanger bij de rechtop vangmethode 1 tot 2 hennen per keer in plaats van 3 tot 5; Arbo-technisch gezien een hele vooruitgang. Veel kippenvangers vertellen ons dat ze aan het einde van de avond minder moe zijn, wat ook meer dan logisch is. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme geluidsreductie die wordt gerealiseerd omdat de kippen veel minder stress- en pijn geluiden maken.
Dat meneer Brok claimt dat je kippen bovenin de volière niet rechtop kan vangen zonder jezelf te verwonden, bewijst maar weer dat ook meneer Brok nooit bij het rechtop vangen aanwezig is geweest. We nodigen hem daarom graag uit om bij onze volgende vangavond aanwezig te zijn. Dan zal hij zelf ook ervaren dat het rechtop vangen plezieriger is voor mens én dier. En hij zal merken dat het amper twee keer langer duurt (en dus niet vier keer, zoals hij de lezer verkeerd informeert) en je het, met een iets grotere vangploeg, dus makkelijk op één avond redt. Kippen meerdere malen nuchter zetten, is helemaal niet aan de orde.
Madelaine Looije is medewerker van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Ze sloot zich in 2015 bij Eyes on Animals aan als full-time inspecteur en trainer. Ze is Dierkundig Ingenieur en heeft Diermanagement bij van Hall Larenstein in Leeuwarden gestudeerd. Ze heeft veel jaren ervaring met het werken met dieren in het veld.
Tekst: Madelaine Looije
Beeld: Eyes on Animals