Onmogelijke situatie dreigt bij vangen pluimvee
Aanleiding vormt de uitspraak op 29 april jongstleden van de voorzieningenrechter in een zaak tussen Wakker Dier en het ministerie van LNV. Daarbij is aangegeven dat volgens de Europese Transportverordening pluimvee niet aan de poten mag worden gevangen. Hoewel de Europese Transportverordening al uit 2005 dateert, er in Nederland en in andere EU-landen nooit deze uitleg aan is gegeven en nooit op deze manier op is gehandhaafd, houdt de Nederlandse overheid nu de lijn aan dat pluimvee niet meer bij de poten gevangen mag worden.
Volstrekt onwerkbaar
Voor LTO/NOP vakgroep Pluimveehouderij is dat volstrekt onwerkbaar. Samen met de andere pluimveeorganisaties is via Avined een brief gestuurd naar minister Schouten om hierover op zeer korte termijn overleg te hebben. „Pluimvee wordt wereldwijd sinds jaar en dag aan de poten gevangen. De menskracht is niet voorhanden om pluimvee op korte termijn op een andere manier te gaan vangen. Het proces van vangen en laden van pluimvee zal per stal veel langer duren, met negatieve gevolgen voor het welzijn van de dieren", aldus LTO/NOP.
LTO/NOP vindt dat deze nalatigheid in de Europese regelgeving zo snel mogelijk moet worden gerepareerd en in Nederland weer dezelfde lijn wordt gehanteerd als in alle andere EU-landen. Zelfs uit ‘guidance documenten’ vanuit een project uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie is aangegeven dat pluimvee aan de poten kan worden gevangen, stelt LTO/NOP. Met de huidige Nederlandse uitleg is van een ‘gelijk speelveld’ in de EU geen sprake meer. Pluimvee van buiten Nederland kan hier namelijk wel worden geslacht, ongeacht de vangmethode, en hetzelfde geldt voor het importeren van pluimveevlees.
Verbeteringen
De pluimveesector werkt voortdurend op allerlei vlakken aan verbetering van het houden van pluimvee. Ook voor het vangen van pluimvee zijn de afgelopen jaren zijn verbeteringen doorgevoerd. Zo worden de kratten en containers waarin het pluimvee vervoerd wordt dichter bij de dieren in de stal gebracht en worden geen grote afstanden meer met het pluimvee gelopen. Er is geïnvesteerd in opleidingen van mensen en kwaliteitsverbeteringen in het proces. Ook wordt met Wageningen Universiteit onderzoek gedaan om tot verdere verbeteringen in het vang- en laadproces te komen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bronnen: LTO, NOP