'Combinaties van voederadditieven kunnen de oplossing zijn voor wooden breast'

Er bestaan strategieën om wooden breast te verminderen; meestal gebaseerd op groeisnelheid en antioxidanten. De resultaten hiervan lopen uiteen en kunnen invloed hebben op de prestaties, zoals groeisnelheid, slachtgewicht en filetopbrengst.
Een ideale oplossing is een oplossing die minder wooden breast voorkomt zonder negatieve invloed op de prestaties van de vleeskuikens.
Oxidatieve stress
In het onderzoek werd het effect van verschillende voedingsinterventies op de voorkomen van wooden breast onderzocht. „De precieze oorzaak van wooden breast is onduidelijk. Wel wordt oxidatieve stress bij vleeskuikens hiermee in verband gebracht. Daarom wilden we kijken of combinaties van voederadditieven, zoals biologisch zeer toegankelijke sporenmineralen en antioxidanten in het voer die de oxidatieve stress in de weefsels aanpakken, effect zouden kunnen hebben”, zegt dr. Vivek Kuttappan van Novus die het onderzoek leidde.
Vet van slechte kwaliteit of hittestress kunnen oxidatieve stress veroorzaken bij dieren, wat kan leiden tot wooden breast. In deze wetenschap gebruikten de onderzoekers kuikens die oxidatieve stress ondergingen door het voeren van geoxideerd vet en hittestress. Ze evalueerden hoe de Mintrex sporenmineralen (zink, koper en mangaan) van Novus, samen met of zonder een voedingsantioxidant en organisch selenium de vleeskwaliteit beïnvloedden.
Meer normale borstfilets
In het onderzoek vertoonden kuikens die werden gevoerd met een dieet met geoxideerd vet en een combinatie van Mintrex Zn, Mintrex Cu en Mintrex Mn, samen met een voedingsantioxidant, een verminderde oxidatieve stress in spierweefsel en een aanzienlijke toename van normale filets zonder wooden breast met 22 procent (33 procent versus 11 procent in vergelijking met controlekuikens).
Wat hittestress betreft, liet de toevoeging van alleen Mintrex sporenelementen aan het dieet een aanzienlijke toename (13 procent) zien van normale filets (21 procent versus 8 procent in vergelijking met de controlekuikens). Ook verminderde andere gebreken in de karkaskwaliteit van pluimvee, zoals laesies op de tibiakop, huidkrassen en borstblaren.
De combinatie van het product met het antioxidant en organisch selenium leverde een grotere toename van normale filets (38 procent versus 8 procent vergeleken met controlekuikens) op. Kuttappan: „De combinatie van de sporenmineralen, organisch selenium en voedingsantioxidanten resulteerde in duidelijke vermindering van de ernst van de wooden breast, waarschijnlijk door de vermindering van oxidatieve stress in het weefsel. Dit kan te wijten zijn aan de activering van verschillende endogene antioxidantenzymen en de vermindering van voedingsbronnen van oxidatieve stress.”
Lees hier het volledige onderzoek.