LTO en woningbracheorganisaties pleiten bij informateur voor herziening asbestbeleid
De gezamenlijke opdracht gevende organisaties zijn blij dat de demissionaire minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid inziet dat het huidige asbeststelsel verbeterd moet worden. Ze betreuren echter dat de minister niet de nodige stappen heeft gezet om de doorgeschoten zelfregulering en marktwerking in het huidige asbeststelsel fundamenteel aan te pakken.
Risico verkleinen
Volgens de partijen is volledig en onafhankelijk vervolgonderzoek nodig om te bepalen of asbest in de laagrisicoklasse (risicoklasse 1) gesaneerd kan worden. Als wetenschappelijk onderzoek aantoont dat het veilig is, moet er afschaling kunnen plaatsvinden.
Daarnaast moet de sanering ook eenvoudiger en goedkoper uitgevoerd kunnen worden. Bij kleine onderhoudswerkzaamheden zijn nu door de huidige asbest wet- en regelgeving hoge kosten gemoeid. Dit levert het gevaar op dat mensen zelf onderhoud gaan uitvoeren en dat vergroot het risico volgens de organisaties. Ze stellen daarom voor om de stoplichtmethode’ van Vereniging Eigen Huis over te nemen. Hierbij kan met risicogericht maatwerk bekeken worden of de inhuur van specialisten nodig is, of dat een ondernemer ook zelf aan de slag kan.
Innovatie helpt daarbij. De schuimmethode zou met hoge prioriteit onderzocht moet worden op bruikbaarheid en veiligheid, aangezien ze volgens het drietal de omvang van de saneringsproblematiek sterk kunnen reduceren.
Financiële ondersteuning
De partijen van mening dat eigenaren van woningen/gebouwen aanspraak moeten kunnen maken op praktische steun evenals serieuze en bestendige financiële ondersteuning bij de sanering van asbestdaken. Daarbij zou bij gedwongen verwijdering geen sprake moeten zijn van Btw-heffing, gezien de overheid jarenlang het gebruik van asbesthoudende materialen gestimuleerd en toegestaan heeft, zo staat in de brief.
Realistisch asbestbeleid
LTO Nederland is voorstander van een realistisch en risicogericht asbestbeleid. 'De wet- en regelgeving moet in verhouding staan met de risico’s die gelopen kunnen worden. Het nieuwe kabinet moet daarom naast een fundamentele herziening van het asbest stelsel op korte termijn ook al inzetten op verbetering van het bestaande stelsel. Daarom roept LTO samen met de organisaties op tot maatwerk met een risicogerichte aanpak, het stimuleren van innovatie in de verwijderingsmethodes en tot slot financiële ondersteuning bij het gedwongen verwijderen van asbestdaken', schrijft de organisatie.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Nederland