Clazing ziet reguliere vleeskuikenmarkt in de toekomst nog steeds zitten: 'Prijzen trekken wel weer aan na dramatisch 2020'
Hij is samen met zijn broer Adrie Clazing eigenaar en directeur van exportslachterij Clazing uit Zevenhuizen (ZH). Het familiebedrijf nam begin maart vleeskuikenslachterijen Van Miert uit Breukelen (UT) en Mieki uit Hunsel (LB) over van De Heus Voeders. Na de overname heeft De Heus een minderheidsbelang in Clazing. Het familiebedrijf kan na de overname in hun drie slachterijen 340.000 kuikens per dag slachten, waarvan 170.000 in Zevenhuizen. Hiermee is Clazing-Van Miert de vierde grootste vleeskuikenslachterij van Nederland.
„Met exportslachterij Clazing richten we ons al jaren op de afzet van halalkip in West-Europa. Zo verkopen we halal geslachte kip aan halalsupermarkten, halalslagerijen en andere halalwinkels in Nederland. Maar ook in andere West-Europese landen zoals Duitsland, Groot-Brittannië, België en Frankrijk. In de grote steden zoals Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is er veel vraag naar halalproducten. Wat dat aangaat zitten we hier in Zevenhuizen, vlakbij Rotterdam, qua afzet dichtbij onze klanten.”
Zo’n 60 procent van de afzet van de slachterij in Zevenhuizen is bestemd voor de halalmarkt. In haar slachterij in Zevenhuizen werkt Clazing met een waterbadverdoving in plaats van gasverdoving waardoor ze de vleeskuikens halal kunnen slachten. In de slachterijen van Van Miert en Mieki passen ze wel gasverdoving toe. „Van Miert en Mieki hebben we pas overgenomen. Voorlopig gaan we daar op dezelfde voet verder. Van Miert en Mieki hebben hun eigen afnemers die ze blijven beleveren”, geeft Clazing aan.
Schoenmaker blijf bij je leest
De familie Clazing wil zich de komende jaren blijven richten op het slachten van reguliere vleeskuikens. „De vraag naar concepten van trager groeiende vleeskuikens in Nederland is ingevuld door andere slachterijen. Onze klanten vragen geen trager groeiende vleeskuikens, maar reguliere. Naar het Better Chicken Commitment is ook nog geen vraag bij onze afnemers. Mocht daar verandering in komen dan spelen we daar natuurlijk wel op in. Maar voorlopig is het schoenmaker blijf bij je leest en blijven wij ons gewoon richten op slachten en vermarkten van reguliere vleeskuikens. We hebben onze afzet van reguliere kip goed geregeld.” De afgelopen jaren investeerde de familie wel in een eigen uitsnijderij en in kipverwerking. „Voorheen maakten we in onze uitsnijderij al kipfilet, kippendijvlees maar nu ook bijvoorbeeld kipschnitzels, kipburgers en kip cordon bleu en dergelijke.”
Binnen Clazing richt Adrie zich op de afzet van kip. Wim is verantwoordelijk voor het technische stuk van de slachterij en samen bepalen zij de koers van het familiebedrijf. Binnen Van Miert is het management team, onder leiding van Jerry van Miert, behouden gebleven voor de combinatie. Er worden daarmee geen wezenlijke wijzigingen in de bedrijfsvoering verwacht. De combinatie zal wel op zoek gaan naar mogelijkheden om elkaar te versterken.
Nico van den Hoorn gaat vanuit Pluimveehandel Nederland de inkoop en planning van het levend pluimvee voor alle drie de slachterijen verzorgen. Voor de aanvoer van de vleeskuikens werkt Pluimveehandel Nederland hierbij intensief samen met de kuikenplanning van De Heus. „Uiteraard zal de functie van leverancier op contractbasis en daghandel naar andere slachterijen ook blijven bestaan”, vult Clazing aan.
Positief gestemd
Hoewel de reguliere vleeskuikenmarkt vorig jaar dramatisch was, heeft Clazing de volledige capaciteit van haar slachterij in Zevenhuizen benut. „Na een dip komt er altijd wel weer een keer een piek. Door de volledige capaciteit te benutten, houden we de kostprijs per kilogram geslachte kip op peil. De kip die we ingevroren hebben, kunnen we dit jaar wel weer verkopen wanneer de markt aantrekt.”
De familie Clazing ziet voldoende perspectief voor het houden van reguliere vleeskuikens in Nederland de komende jaren. „Wanneer de prijzen omhoog kunnen, doen we ze omhoog. Maar indien ze omlaag moeten, omdat de markt dat aangeeft, gaan ze omlaag. We weten dat vleeskuikenhouders balen wanneer de prijzen dalen. Maar de markt bepaalt de vleeskuikenprijs en niet wij. We zitten samen met vleeskuikenhouders in hetzelfde schuitje en moeten hier samen op anticiperen door bijvoorbeeld de opzet iets te verlagen. De vleeskuikenprijzen komen nu uit een heel diep dal. Wanneer de piek komt, weten we ook niet. Maar over de reguliere vleeskuikenmarkt in Nederland de komende jaren zijn we positief gestemd”, zegt Clazing.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Exportslachterij Clazing