“Tot nu toe zeer tevreden over de prestaties van het systeem”
Gepubliceerd met toestemming van Ranger.
Toen Duncan Davies de rundvee- en schapenhouderij in de buurt van Newtown (Wales) van zijn familie overnam, moesten zowel hij als zijn vrouw een fulltime baan ernaast nemen om het financieel haalbaar te maken. Ze beseften al snel dat als ze allebei weer fulltime op de boerderij wilden werken, ze een manier moesten vinden om het te laten renderen.
“Met het oog op de verbeteringen die we moesten doorvoeren, was de omzet die we met het rundvee en de schapen behaalden gewoon niet genoeg voor ons”, aldus Duncan. “Dus besloten we een alternatief te zoeken dat geschikt zou zijn voor het bedrijf en ervoor zou zorgen dat we beiden geen baan erbij hoefden te hebben.”
Uitbreiding naar productie van scharreleieren
Omdat verschillende bedrijven in de buurt hun productie hadden uitgebreid naar scharreleieren, dachten ze dat dit wellicht een alternatief zou zijn dat de moeite van het onderzoeken waard was.
“We hebben advies ingewonnen en een aantal andere pluimveehouderijen bezocht, waarna we besloten een bouwvergunning aan te vragen”, aldus Duncan.
“In 2016 hebben we onze eerste stal voor 32.000 kippen laten bouwen en sindsdien is het heel voorspoedig gegaan, waardoor we verder uit konden breiden en vorig jaar nog een stal van dezelfde grootte hebben laten bouwen.”
Bij de bouw van de tweede stal, kwam de familie Davies erachter dat de NRW*-regels op het gebied van ammoniakemissie strenger waren geworden. Hun bouwvergunning werd zonder problemen goedgekeurd, maar de aanvraag van een IPPC-vergunning (Integrated Pollution & Prevention Control) verplichtte hen de ammoniakuitstoot van de stal met 70% terug te dringen.
“Ik vond de eenvoud van de installatie en de werking van het systeem erg fijn”
Door deze strenge eisen moest Duncan eerst op zoek naar een geschikte luchtwasser, voordat hij de plannen voort kon zetten.
“Toen we onze zoektocht begonnen, was er eigenlijk maar een beperkt aantal opties beschikbaar, omdat nog niet veel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk gebruikmaken van luchtwassers. Ik ben gaan kijken naar een van de modellen van Big Dutchman, die Newquip levert, en ik vond de eenvoud van de installatie en de werking van het systeem erg fijn”, aldus Duncan.
Eigenlijk is het basisprincipe van luchtwassing vrij eenvoudig. De luchtwasser wordt achter in de stal geïnstalleerd en de lucht wordt door het ventilatiesysteem aangezogen. In de installatie bevindt zich een wasruimte waar de lucht wordt gemengd en rondgespoeld met een mengsel van water en zwavelzuur, dat zich met de ammoniakdeeltjes bindt en deze neutraliseert. Het vuile water kan dan als meststof worden gebruikt en de lucht die het systeem verlaat is vrij van ammoniak.
Pollo L luchtwasser
De luchtwasser die Duncan op zijn bedrijf besloot te installeren, was het model Pollo L van Big Dutchman, dat werd geleverd door Newquip. Dit model maakt gebruik van een chemisch substraat (zwavelzuur) om de ammoniak te neutraliseren, maar Big Dutchman levert ook luchtwassers die gebruikmaken van biologische substraten. Het bedrijf zegt chemische luchtwassers voor pluimvee aan te bevelen omdat ze eenvoudiger in gebruik zijn en minder waswater produceren.
Duncan vertelde ons dat hij tot nu toe zeer tevreden is over de prestaties van het systeem.
“Het is heel efficiënt. Toen de luchtwasser werd geïnstalleerd, werd de lucht die uit de schuur kwam getest en daaruit bleek dat bijna 100% van de ammoniak was verwijderd.”
Hij vervolgt: “Het is heel gemakkelijk te onderhouden. Het systeem is zelfregulerend en meet voortdurend de pH-waarde en het ammoniakgehalte. Als het water verzadigd is met ammoniumstof, merkt het systeem dat en wordt het water in de tank gepompt en vervangen door schoon water. Het zuur wordt met 1000 liter per keer geleverd, en we gebruiken nog steeds de eerste levering.”
De installatie van een luchtwasser betekent natuurlijk extra kosten, maar Big Dutchman is van mening dat er nog steeds geld te verdienen valt met het systeem. Volgens hen is een ‘bittere pil’ soms nodig op weg naar winstgevende groei. Ze kwamen met cijfers voor een standaard Britse leghennenstal met 32.000 kippen, die aantonen dat als de gebruikelijke jaarlijkse winst £112.000 is, deze met de extra kosten van een luchtwasser rond de £87.000 bedraagt.
Geïntegreerd of modulair?
De luchtwasser op het bedrijf van de familie Davies werd naast de stal geïnstalleerd.
Werner Meckelnborg, Area Sales Manager voor Big Dutchman, zegt daarover het volgende: “Het voordeel van een geïntegreerd systeem is dat het exact volgens de specificaties kan worden gebouwd en dat er meer ruimte is. Hierdoor kan het gemakkelijker onderhouden worden, maar de bouw kost natuurlijk wel geld.”
Net als concurrenten Lavamatic en IPT biedt Big Dutchman ook een modulaire luchtwasser aan, die wordt geleverd in een doos ter grootte van een zeecontainer.
Werner: “Normaal gesproken raden we het geïntegreerde systeem aan voor pluimvee omdat er een groot luchtvolume moet worden verwerkt, maar de modulaire versie is in wezen precies hetzelfde systeem. Veel mensen willen niet de extra installatiekosten, en het voordeel van de modulen is dat ze in de fabriek worden gebouwd en getest, vervolgens worden verscheept, aangesloten en binnen een dag operationeel zijn.”
De toekomst
Volgens de in Duitsland woonachtige Werner Meckelnborg van Big Dutchman, is luchtwassing op het Europese vasteland veel gebruikelijker.
“Ongeveer 8 tot 10 jaar geleden is luchtreiniging hier echt van de grond gekomen en in die tijd hebben we zo’n 1500 systemen geïnstalleerd. Zowel in Nederland als in Duitsland maken nu bijna alle veehouders gebruik van deze technologie en tegenwoordig wordt er nauwelijks nog een stal zonder luchtwasser gebouwd.”
Werner denkt dat de technologie in het Verenigd Koninkrijk alleen maar gangbaarder zal worden en ziet een enorm potentieel, omdat de energie die tijdens het wasproces verloren gaat, terug kan worden gewonnen en opnieuw in het productieproces kan worden ingebracht.
“In Verenigd Koninkrijk is in de gehele veesector een verschuiving te zien naar milieuvriendelijkere systemen. Luchtreiniging is één aspect daarvan, een ander is het opvangen van energie van de dieren. In principe kunnen luchtwassers worden gebruikt om ‘s winters thermische energie van de dieren te verzamelen, waarna dat warme water wordt gebruikt om de lucht die terug de stal in gaat op te warmen.”
Ranger april 2021
*Natural Resources Wales