WUR onderzoekt of reststromen uit supermarkt geschikt zijn voor insectenkweek
De reststromen noemt de universiteit een bron van nutriënten, maar mogen volgens de huidige wetgeving niet gebruikt worden voor insectenkweek. Het onderzoek richt zich op de voedsel- en veterinaire veiligheid van de verschillende organische reststromen voor het kweken van insecten en vervolgens of deze insecten kunnen worden gebruikt in humane voeding en diervoeding.
Zoveel mogelijk waarde
In Nederland zijn veel organische reststromen. Volgens de WUR is het een belangrijke ambitie binnen de voedselketen om zoveel mogelijk waarde te halen uit deze reststromen. Dat kan onder andere door insecten hierop te kweken en daarmee vormen zij een deel van de oplossing voor de kringlooplandbouw. Voorwaarde is uiteraard dat dit veilig en verantwoord gebeurt.
Buitenlandse ontwikkelingen
Ook in het buitenland zijn er ontwikkelingen met insectenkweek voor diervoeding. Zo willen de Amerikaanse landbouwgigant Cargill en het Franse biotechbedrijf InnovaFeed in 2026 zo’n twintig miljoen biggen voeden met insectenolie.
In België tonen recente onderzoeken voorzichtig aan dat de toevoeging van insectenmeel aan biggenvoeders een positieve invloed hebben op de darmgezondheid van biggen.
Gebruik insectenmeel
De Europese Unie is van plan het verbod op het voeren van dierlijke producten te versoepelen. De verspoeling houdt in dat voeren van insectenmeel kan worden toegestaan. Met het gebruik van verwerkte dierlijke bijproducten en insectenmeel zou de EU bijvoorbeeld ook de invoer van soja kunnen verminderen.