'Leghaantjes afmesten is tussenoplossing'
Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit woensdag 26 mei in een brief aan de Tweede Kamer. De Nederlandse pluimveesector heeft zich in de zogeheten Uitvoeringsagenda Pluimveesector gecommitteerd om toe te werken naar maatschappelijk geaccepteerde oplossingen voor het doden van eendagshaantjes. De sector ziet daarbij twee mogelijkheden. Geslachtsbepaling in het ei en het afmesten van haantjes.
De geslachtsbepaling in het ei vindt nog op relatief kleine schaal plaats, schrijft Schouten. Op jaarbasis worden de bij de geslachtsbepaling in het ei gebruikte technieken op circa 7 miljoen eieren toegepast. Er zijn nog kinderziektes en er is tijd en geld nodig om de capaciteit van deze technieken op te schalen. Ook was er onduidelijkheid over de benutting van de uitgeselecteerde eieren. Inmiddels worden deze gebruikt in petfood.
Tussenoplossing
Het afmesten van haantjes wordt door de sector gezien als tussenoplossing. In 2020 zijn 5 tot 7 miljoen haantjes van legrassen voor vleesproductie benut. De sector heeft de voorzichtige verwachting dat dit aantal in 2021 mogelijk verdubbelt. Of dat haalbaar is zal mede afhangen of er voldoende afzetmarkt voor het vlees van de haantjes bestaat. Dit geldt ook voor geslachtsbepaling in het ei. Voor beide opties blijft het van belang dat er voldoende afzetmarkt bestaat, schrijft Schouten.
Het ministerie van LNV volgt ook de ontwikkelingen in Duitsland en Frankrijk. In beide landen passen ze ook geslachtsbepaling in het ei toe en mesten ze leghaantjes af. LNV zal in gesprek blijven met de Nederlandse pluimveesector over de ontwikkelingen op het gebied van afzet en technieken, schrijft Schouten in de Kamerbrief.
Vakblad Pluimveeweb
Lees in vakblad Pluimveeweb van april de ervaringen van vleeskuikenhouders die één of twee rondes leghaantjes hielden. In Ovo, Seleggt en AAT ontwikkelden ieder een machine om geslachtsbepaling in het ei in legbroederijen toe te passen. Lees in vakblad Pluimveeweb van april over de werking van deze technieken, de ervaringen ermee en de kosten van iedere techniek. Het vakblad is donderdag 22 of vrijdag 23 april verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: De Lankerenhof
Bronnen: Ministerie van Landbouw, Natuur, Voedselkwaliteit