Aeres MBO Barneveld experimenteert met insectenkweek voor pluimvee
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/03/590/pluimveekrant_7.-detail.png)
De kweekunits voor insecten zijn geleverd door het bedrijf Amusca uit Bennebroek. De larven groeien op producten die niet gebruikt worden voor de voeding van mens en dier. De warmte die de larven produceren wordt benut om de unit te verwarmen. Aeres MBO Barneveld en het Poultry Expertice Centre zien mogelijkheden voor het voeren van insecten aan pluimvee. Daarom starten ze samen met het Insect Experience Centre, meldt het Poultry Expertice Centre.
Voerprijs flink hoger
Insectenlarven kunnen soja vervangen in pluimveevoer. Alleen wordt de voerprijs hierdoor flink hoger. Pluimveeweb ging in maart 2016 op reportage bij Léon en Wilco Jansen in het Zeeuwse Schore. Levende insectenlarven vervingen destijds alle soja in het voer voor een klein deel van hun leghennen.
Meerdere voerfabrikanten deden de afgelopen jaren proeven met het verwerken van insectenlarven of insectenmeel in het leghennen- of vleeskuikenvoer. Allemaal kwamen ze tot de conclusie dat het enkel loont wanneer pluimveehouders een hogere prijs voor hun eieren of vleeskuikens ontvangen.
![Foto van Tom Schotman](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/05/367/tom-schotman.150x150.jpg)
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Poultry Expertice Centre
Beeld: Poultry Expertice Centre
Bron: Poultry Expertice Centre