Het moment voor nevelkoeling komt eraan
Nevelkoeling in de legpluimveestal
In legpluimveestallen wordt adiabatisch koelen (nevelkoelen) het meest toegepast. Bij dit systeem daalt de temperatuur door water toe te voegen, niet meer dan 2,5 g water per m2 lucht. Adiabatisch koelen is een relatief goedkope manier van koelen. Het nadeel is dat de luchtvochtigheid toeneemt.
Ervaring uit de praktijk
Veel pluimveehouders hebben, door de extreme temperaturen in de laatste jaren, gekozen voor nevelkoeling. Lees hier de ervaringen van twee pluimveehouders met nevelkoeling tijdens de zomer van 2020.
Dik Verbeek, Vaassen
Type stal: stal met uitloop
Ventilatie: natuurlijk geventileerd, minimum ventilatie via warmtewisselaar
Dik Verbeek heeft in 2020 voor het eerst nevelkoeling toegepast in zijn stal. De installatie is gerealiseerd boven de inlaat van de stal. In vergelijking met het jaar ervoor ziet hij dat het langer duurt voordat de leghennen last krijgen van hittestress. Een collega pluimveehouder met een vergelijkbare stal zag al na drie dagen dat de hennen minder gingen vreten, dit duurde bij Dik zes dagen. Daarnaast bleven de hennen op een hoger niveau vreten. Met de nevelkoeling daalde de temperatuur in de stal makkelijk vijf graden Celsius. Dik geeft aan dat het wel belangrijk is dat er luchtbeweging in de stal blijft. De nevelkoeling had geen negatief effect op het strooisel. Dat de koeling goed werkt merkte hij op een dag dat het door de hoge luchtvochtigheid buiten en in de stal niet mogelijk was om de koeling toe te passen. In de middag daalde de luchtvochtigheid zodat hij de koeling alsnog kon aanzetten. Binnen een uur daalde de temperatuur in de stal met vijf graden Celsius.
Jacco Wisserhof, Rhenen
Type stal: stal met uitloop
Ventilatie: nokventilatie
Jacco Wisserhof heeft in de stal met uitloop nevelkoeling gemonteerd en in de scharrelstal die ernaast staat nog niet. De temperatuur in de scharrelstal was maximaal 34,8 graden Celsius, terwijl de staltemperatuur in de stal met koeling maar 30,8 graden Celsius was. Normaal is dit juist de warmste stal op het bedrijf! Het koelen zorgde dus voor een verlaging van de staltemperatuur met vier graden Celsius. Het voerverbruik daalde in beide stallen, maar in de stal met koeling was de daling minder groot en nam de voeropname weer sneller toe. Het eigewicht in de stal met koeling daalde hierdoor met maar 0,5 gram. De ervaringen van Jacco met koelen zijn dus goed, maar hij geeft wel aan dat je ermee moet leren werken. “Zorg dat je regelmatig in de stal kijkt wat de optimale streefwaarde is en wat de maximale luchtvochtigheid is. Ook moet je ‘s avonds op tijd stoppen met koelen”, aldus Jacco. Vanwege zijn goede ervaringen met koelen wordt er dit jaar in de andere stal ook nevelkoeling ingebouwd.
Webinar
In 2020 heeft AR in samenwerking met Geissler Installatietechniek en Vencomatic een webinar gehouden over het voorkomen van hittestress bij hoge temperaturen. Hierbij is ook de toepassing van nevelkoeling besproken. U kunt het webinar hier terugkijken.