Leghennenhouder Salomons wil leghennenbedrijf in Ghana starten
Onlangs bezocht Klaasjan samen met zijn broer Luuk Salomons Ghana. Klaasjan is al langer in Ghana betrokken bij projecten om boeren te helpen een pluimveebedrijf te managen via Farming4food.
Salomons heeft nu het idee om een Ghanese locatie van Salomons Groep Dronten te openen. „We willen dit om werkgelegenheid te creëren, Ghanese pluimveehouders op te leiden en een ontwikkel- en efficiëntieslag te maken als het gaat om de productie van eieren in Ghana. 30 procent van de omzet wordt lokaal weer geïnvesteerd in communitybuiling en ontwikkeling”, legt hij uit.
20.000 leghennen houden
„Het doel van de trip was om formeel het bedrijf op te richten en in te schrijven bij de Ghanese KVK”, geeft Salomons aan. „Dat gaat wat anders dan in Nederland omdat alles in Ghana nog op papier wordt ingevuld. Ruim 30 formulieren en 48 uur verder was Salomons Poultry Frams Ltd een feit. Daarnaast hebben we een Ghanese bankrekening geopend om zo in de toekomst de geldstromen via de Ghanese bank te verwerken.”
„Vervolgens zijn ik en mijn broer Luuk Salomons naar ‘het projectsite’ in het noorden van Ghana gegaan om zaken na te meten en te controleren op de plek waar dit nieuwe bedrijf moet komen. De grond rondom het bedrijf, 0,7 hectare, is inmiddels ook overgeschreven op onze naam. Hier kunnen we in de toekomst ongeveer 20.000 leghennen houden.”
Eierprijzen 40 procent hoger
Klaasjan Salomons heeft een hart voor Ghana. De cultuur, mensen daar, de warme temperaturen en de bezoeken aan de projecten van stichting Farming4food, maakt dat hij daar graag en regelmatig komt.
Wel merkte hij dat er met de stichting Farming4food moeilijk continuïteit in de ontwikkeling van eierproductie te krijgen was. Salomons: „Ik denk dat door de bedrijfsvoering meer zakelijker te benaderen (uit de ‘stichtingsfeer’ te halen) het heel goed mogelijk is om een goede opbrengst eieren te kunnen halen en meer dieren te kunnen houden. De eierprijzen zijn daar namelijk ongeveer 40 procent hoger dan hier in Nederland.”
Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
„Het idee is dat een Ghanese collega leiding krijgt over de locatie daar en lokale mensen werken in het bedrijf. De eieren kunnen lokaal worden verkocht. Ongeveer 30 procent van de winst wordt geïnvesteerd in lokaal opleiden van nieuwe agrarisch ondernemers en in de community. Denk bijvoorbeeld aan begeleiden van boeren in de teelt van maïs en het financieel ondersteunen van scholen en kinderopvangtehuizen”, legt Salomons uit.
Investeerders
Voor het project is uiteraard ook geld nodig, geeft Salomons aan. „Al een aantal ondernemers investeren (tegen een goede rente) inmiddels in dit project. Wil jij nu ook op een mooie en verantwoordelijke manier je steentje bijdragen aan het ontwikkelen van de foodsector in Ghana? We zoeken nog meer investeerders, dus neem dan snel contact op”, roept Salomons op.
Geïnteresseerden die meer willen weten of betrokken raken bij dit project kunnen contact opnemen met Salomons via klaasjan@salomons-dronten.nl, 0321 331 948 of zich inschrijven voor hun nieuwsbrief. Via hun nieuwsbrieven, hun website en hun social media kanalen zoals Facebook houdt Salomons belangstellenden op de hoogte van de ontwikkelingen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Salomons Groep Dronten
Bron: Salomons Groep Dronten