Geen uitzonderingspositie Nederlandse vang- en laadprotocol
Dat zegt Jan Verhoijsen, voorzitter vakgroep Vleeskuikens LTO/NOP. In de Europese Transportverordening is niet opgenomen dat kippen aan de poten geladen mogen worden. „De vraag is waarom het daar niet in staat. De minister is nu aan zet om aan te geven wat ze hiervan vindt en wat ze kan en wil doen om het aan te passen”, aldus Verhoijsen.
Gert-Jan Oplaat, voorzitter Nepluvi, maakt zich zorgen: „Kippen aan poten aan de slachthaken in de slachterij hangen, is wel toegestaan via de Europese verordening inzake de bescherming van dieren bij het doden. In de slachterij hebben we geen probleem. Wel bij de aanvoer na 10 juni. Wij produceren in ketens en hebben dus wel degelijk zorgen over het vangen en laden bij de pluimveehouders. De transportverordening moet snel aangepast worden zodat de aanvoer van kuikens verzekerd blijft. We zijn daarover op het hoogste niveau in overleg met het ministerie.”
In praktijk moet een aanpassing voor 10 juni mogelijk zijn. Verhoijsen geeft aan dat Eric Hubers op Europees niveau het probleem heeft aangekaart. „Het is niet de bedoeling dat we als Nederlandse pluimveesector aparte regels opgelegd krijgen. Wij waken voor een uitzonderingspositie in Nederland”, aldus Verhoijsen.
Zweedse vangmethode
Volgens Verhoijsen staan pluimveehouders open voor aanpassingen: „Wensen van retailers en maatschappij vullen wij als vleeskuikenhouders graag in. Retailers en consumenten hebben het de mond vol over duurzaamheid maar het wordt lastiger als ervoor betaald moet worden. We moeten er van uit kunnen gaan dat de extra kosten vergoed worden, anders worden zowel de kip als de pluimveehouder het lijdend voorwerp.”
De voorzitter vraagt zich wel af of de kip daadwerkelijk last heeft van de enkele seconden op de kop hangen. „Dat doen mensen met de handstand ook. Is dat vermindering van welzijn?”