Kaag: 'Extra soja-import Brazilië niet voor Nederlandse diervoeders'
De PvdD stelde vragen naar aanleiding van CBS-cijfers die aangaven dat in de eerste helft van 2020 een toename van 40 procent is vastgesteld in de import van sojabonen uit Brazilië in vergelijking tot de vergelijkbare periode in 2019. De partij veronderstelde min of meer dat er daarom ook meer soja in diervoeders zou worden verwerkt. Die aanname blijkt dus niet te kloppen.
De hoeveelheid soja die in Nederlands diervoer wordt verwerkt, is in de afgelopen jaren vrijwel stabiel gebleven, schrijft Kaag aan de Tweede Kamer. Over veranderingen in het gebruik van soja voor de humane consumptie in Nederland heeft zij geen gegevens. De minister veronderstelt echter dat de extra in Nederland geïmporteerde sojabonen vrijwel zeker bestemd zijn geweest voor verwerking en consumptie elders in Europa.
Minder raapzaadolie
De minister denkt dat daar verschillende verklaringen voor zijn te geven. De Europese productie van raapzaadolie in de eerste helft van 2020 was bijvoorbeeld lager door de verminderde vraag naar raapzaadolie voor de productie van biodiesel. Dit betekende dat er ook minder raapzaadmeel- en schroot beschikbaar was. Dit afgenomen aanbod is volgens de minister vermoedelijk door Europese bedrijven gecompenseerd met geïmporteerde soja via de Nederlandse havens.
Kaag denkt verder dat de sterk stijgende import door Europa van sojabonen uit Braziliëwellicht ook te maken heeft met bepaalde ontwikkelingen op de wereldmarkt in diezelfde periode. Er was een sterke stijging Chinese invoer van sojabonen uit de Verenigde Staten, waardoor de soja-invoer van China uit Brazilië lager was. De Europese import werd juist gestimuleerd door een gunstige wisselkoers met de Braziliaanse Reaal. Dit lijkt een tijdelijke trend te zijn geweest.
Geen ontbossing
De minister schrijft verder dat soja die in Nederland wordt verwerkt voor de Nederlandse consumptie, veelal voor diervoer, volledig wordt afgedekt met certificaten van de Round Table on Responsible Soy. Dat betekent dat de soja zonder ontbossing is geproduceerd.
In Amsterdam en Rotterdam staan belangrijke verwerkende bedrijven, die een groot deel van het Europese achterland bedienen met plantaardige oliën en het eiwitrijke meel voor verdere verwerking en gebruik. Mondiaal zijn Brazilië en de Verenigde Staten de grootste export-georiënteerde producenten van sojabonen.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: CIAT
Bronnen: Minister voor Buitenlandse Handel, Ontwikkelingssamenwerking