Belgische consument wil eieren van Belgische kippen
Luc Van Bellegem van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing ziet er heel wat redenen voor. „De coronacrisis heeft de aandacht voor producten van eigen bodem alleen maar versterkt. De consument doet het ook om de lokale economie te steunen. Die vindt dat we niet te afhankelijk moeten zijn van het buitenland. Dat brengt risico’s en gevaren met zich mee.”
Extra troef
Van Bellegem raadt pluimveehouders aan om alvast duidelijk te vermelden dat de producten van Belgische makelij zijn. „Als de consument het duidelijk op het product ziet dat de herkomst van België is, dan is hij wel sneller geneigd om het te kopen. Het is een extra troef om die oorsprong uit te spelen. Dat kan een positieve bijdrage leveren.”
Duurzame productie
En er is nog een andere evolutie merkbaar. „Het gemak in de kippenrayon is belangrijker aan het worden voor de consument”, zegt Luc Van Bellegem. „Het aandeel van de braadkippen (vleeskuikens) neemt af ten voordele van de kip in stukken, zoals filets en kipproducten. Bij de kipproducten komt duurzaamheid voor de consument ook meer en meer op de achtergrond.”
Beperkte meerprijs acceptabel
De Belg is bereid om een meerprijs te betalen voor kip met toegevoegde waarde, maar alleen als die beperkt blijft. Dat bleek althans uit een kwalitatief consumentenonderzoek van VLAM uit 2014. Er is dus ruimte voor dergelijke systemen zolang de meerprijs zeer beperkt blijft en de meerwaarde duidelijk en betrouwbaar gecommuniceerd wordt. Zoniet, dan blijft het een zeer niche-segment.
Betere leefomstandigheden
De Belg verwacht overigens dat de sector zelf het voortouw neemt en de productievoorwaarden van de standaardkip laat evolueren in een meer diervriendelijke en duurzame richting. De Belg is zeker voorstander van beter leefomstandigheden voor de kippen, van gezonde kippenvoeding zonder allerlei toevoegingen en van een natuurlijke en volwaardige groei van de kippen. De kippen moeten Belgisch zijn. Er mag geen antibiotica of hormonen gebruikt worden. Het dier moet meer ruimte krijgen en langzaam kunnen groeien. Ze moeten goed verzorgd worden, zonder stress. Ze moeten plantaardig voedsel krijgen. Er mag geen toegevoegd water gebruikt worden. Ze moeten pijnloos geslacht worden.
Tekst: Matthias Vanheerentals
Beeld: Ruth van Schriek