'Voeropname mogelijk in gedrang door nieuwe bio wetgeving'
Hij vertelde dit dinsdagavond 20 april tijdens een online bijeenkomst over nieuwe biologische wetgeving voor legpluimvee van AgruniekRijnvallei. Nu mag er nog 5 procent gangbaar eiwit, zoals aardappeleiwit worden gebruikt in biologisch voer. Vanaf 1 januari volgend jaar mag dit nog wel in biologisch opfokleghennenvoer maar niet meer bij biologisch leghennenvoer. Biologische leghennenvoer moet vanaf dan voor 100 procent uit biologische grondstoffen bestaan.
„De overgang van opfok naar leg is altijd een kritische periode. Daarbij komt de wijziging van grondstoffen”, zegt Van den Bruinhorst. Nu mogen voerfabrikanten nog 5 procent gangbare eiwitten in leghennenvoer verwerken, maar vanaf 1 januari volgend jaar mag dit dus niet meer.
„In voer moet voldoende methionine zitten. In maïsglutenmeel 60% zit veel methionine, maar die mogen we vanaf 1 januari volgend jaar niet meer gebruiken. In biologische eiwithoudende grondstoffen zit echter weinig methionine. Dit geldt vooral voor vlinderbloemige grondstoffen zoals erwten en veldbonen. In zonnebloem zit wel veel methionine”, legt hij uit. „Indien je grondstoffen gebruikt waar de verteerbhaarheid minder van is, kan dit tot problemen leiden met de verteerbaarheid van het voer."
„Bovendien moet de voeropname voldoemde zijn zodat de leghen voldoende amminozuren binnekrijgt. Vooral in het begin van de ronde is voeropname uitermate belangrijk, want dan wil je het eigewicht en het hengewicht laten groeien. Bij een leghennenbedrijf praat je over de periode van 18 tot 30 weken. Als ze het dan goed doen, kun je daarna wel weer iets lager gaan zitten qua eiwitgehalte.”
Vismeel
De voerfabrikant anticipeert daarop door hier extra op te letten bij de startvoeders in de leghennenstal. „Met andere, duurdere grondstoffen zorgen onze nutritionisten ervoor dat het juiste gehalte methionine er wel in zit.” Ook verwerkt de voerfabrikant vismeel door het voer. „Wij hebben erg goede ervaringen met vismeel in pluimveevoeders. Vismeel zorgt voor een goede verteerbaarheid en smakelijkheid waardoor de voeropname op peil blijft”, zegt Van den Bruinhorst.
„De eerste weken in de leghennenstal is voeropname niet altijd makkelijk, ook nu zonder de nieuwe biologische wetgeving. In die periode verandert er veel bij de hennen. Zo worden ze verplaatst van opfokstal naar leghennenstal en ontwikkelt hun legappraat. Dit kan voor stress zorgen waardoor de voeropname tegen kan vallen en de darmgezondheid in het gedrang komt. De voeropname is in die periode echter cruciaal, want als het de eerste 30 weken goed draait, loopt de rest van de ronde vaak ook goed”, verklaart Van den Bruinhorst.
AgruniekRijnvallei heeft de afgelopen maanden ook veel data verzameld van testkoppels wat betreft de voeropname en het hengewicht. Met deze kennis wil de voerfabrikant vanaf januari de juiste voersamenstelling kiezen zodat de resultaten met biologische leghennen op peil blijven.
‘Ontwormen nodig, zeker bij hoge haarwormdruk’
Bij zogeheten synthetische diergeneesmiddelen, zoals ontwormingsmiddelen, die veel gebruikt worden, gaat mogelijk een wachttermijn gelden van 48 uur. Een wormkuur duurt vijf tot zeven dagen. Gedurende de kuur mogen de eieren niet meer als biologische ei verkocht worden. En daarna ook nog 48 uur niet. Dat betekent bij elke kuur een afwaardering van de eieren gedurende een hele week of meer. Die afwaardering van eieren kost veel geld.
Hoewel Bionext en organisaties voor biologische landbouw uit andere Europese landen hier tegen lobbyen en dit mogelijk geen wetgeving wordt, heeft AgruniekRijnvallei hier onderzoek naar gedaan door middel van proeven op vier leghennenbedrijven.
„Het is belangrijk om de wormdruk te volgen via mestmonsters en sectie. Ook heeft het weer invloed. Maar bij hoge besmetting, zeker bij een hoge haarwormdruk blijft ontwormingsmiddel nodig”, vat Van den Bruinhorst de belangrijkste conclusies van de proef tot nu toe samen.