Vergroot het effect van een vogelmijtbehandeling
Dat zei dierenarts Jeroen Leus in het webinar dat Demetris Diergezondheid woensdag 14 april organiseerde. Er zijn veel tips en ervaringen hoe een pluimveehouder zo lang mogelijk effect heeft van een behandeling tegen vogelmijt. Met de oplopende temperaturen kan een lage besmetting in 11 dagen uitgroeien tot een explosie.
Goede voorbereiding
Franny Pecher, dierenarts MSD Animal Health, legde aan de hand van praktijkvoorbeelden uit hoe een pluimveehouder zich kan voorbereiden op een behandeling tegen vogelmijt. „Een goede voorbereiding is het halve werk anders gooi je zomaar duizenden euro’s, die een behandeling kan kosten, weg.”
Voor het behalen van maximaal rendement op een behandeling, welke dan ook, is het aan te raden een plan van aanpak op te stellen. Een greep uit de actiepunten:
- Neem een kijkje in de mestopslag. De mestopslag is een ideale omgeving voor de ontwikkeling van de vogelmijten. Maak de droogtunnel schoon en ontvet en behandel de mestopslag.
- Bepaal het optimale moment: combineer geen middelen en lees de bijsluiter.
- Betrek en instrueer je medewerkers
- Vogelmijten zitten overal; ook in lege stallen: behandel dus het hele bedrijf.
- Doe een proefbehandeling; test de doseerpomp of de vooroplossing doorloopt in de tijd die je berekend hebt. Controleer of alles werkt en zorg voor exacte dosering.
- Breng de biosecurity naar een hoger niveau; Elke bezoeker of aanvoer van dieren of materiaal kunnen vogelmijt naar binnen brengen.
Continu proces
Bedrijfsadviseurs en dierenartsen kunnen samen met de pluimveehouder de zwakke punten bekijken. „Dat is een hele lijst. Vogelmijten kunnen op veel verschillende manieren verplaatst worden”, zei Franny Pecher. Enkele punten:
- Komen er huisdieren in de stal? Daartoe behoren ook de boerderijhond of -kat.
- Ruim kadavers meteen op en laat die niet liggen in een kruiwagen. Maak ook de kadaverplaats/opslag regelmatig schoon.
- Schrik niet van de aanwezigheid van vogelmijten in afvoerputjes. Check het!
Er zijn heel veel zaken waar je rekening mee moet houden; voor, tijdens en na behandeling: achtergebleven mijten, verpakkingsmateriaal, bomen, struiken en zelfs de huisverkoop van eieren. Zorg dat mensen niet in stallen of bedrijf komen en denk aan verpakkingsmateriaal wat terug komt. Blijf continu checken of er vogelmijten zijn adviseren beide dierenartsen.
Nazorg
De dierenarts biedt nazorg om herbesmetting te voorkomen. Exzolt is een diergeneesmiddel met een drinkwatertoepassing en werkt via het bloed. Het doorbreekt de levenscyclus. Alleen bloedluizen die bloed drinken, gaan dood en de eitjes en larve drinken geen bloed en gaan dus niet dood. Om een werkzaamheid van 15 dagen in de kip te hebben, moet de toediening na 7 dagen herhaald worden.
„Om de impact van vogelmijt te verminderen is na de behandeling een vloeibare ondersteuning van vitaminen, mineralen, koper of zink aan te raden en let daarbij op wetgeving wat toegestaan is. Zuur met etherische oliën is ook een alternatief”, aldus Jeroen Leus.
Uitloop
Nu geldt nog ophokplicht, dus de uitloop wordt niet gebruikt. In de uitloop kunnen in de struiken ook vogelmijten aanwezig zijn. Overleg over het moment van de behandeling nu de kippen nog opgehokt zijn. In de uitloop kunnen de kippen weer besmet worden”, zegt Leus.
De conclusie van het webinar is: Mijtenbestrijding vraagt om maatwerk. De bedrijfsdierenarts en specialisten zoals Franny Pecher kunnen samen met de pluimveehouder een bedrijfsspecifiek plan van aanpak maken voor de behandeling maar ook zeker voor de voorbereidingen en de nazorg.