Vangbedrijven vechten vangletselboetes aan
Vangbedrijven keuren handelswijze NVWA met klem af
Al jaren zijn de leden van de Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven (NVPSB) de mening toegedaan dat het eventuele letsel dat vastgesteld wordt in de slachterij na de plukker, een 'proces-letsel/schade' betreft. Proces-letsel/schade wordt door de NVWA achteraan de slachtlijn onder de noemer vangletsel geschaard. Vangletsel is echter slechts een bepaald klein onderdeel in het hele traject/proces tussen pluimveehouderij, het verladen, het transport en de slachterij, stellen de vang- en laadbedrijven.
NVWA treedt strenger op
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt sinds begin maart strenger op tegen vangletsel bij pluimvee. Dit doet de NVWA door dit jaar, net als in juni 2017, enkele weken intensiever te controleren op vangletsel. Bovendien krijgt een pluimveehouder een boete van 3.000 euro indien de NVWA bij meer dan 5 procent van de dieren vangletsel vaststelt en wordt dan ook de vangploeg beboet.
Dierenartsen van de NVWA zien op pluimveeslachterijen namelijk nog teveel vleeskuikens, leghennen, moederdieren en eenden die bij het vangen op het pluimveebedrijf ernstig letsel zoals bloedingen, gebroken vleugels of andere botbreuken hebben opgelopen.
Vangbedrijven door NVWA aangeschreven
Alle IKB Pluimvee Service Bedrijven (PSB erkende pluimvee vang- en laadbedrijven zijn door de onlangs NVWA aangeschreven hierover. De NVWA attendeert op het persbericht van 3 maart 2021 dat de NVWA per 1 mei 2021 de uitvoerende vangploeg een boete op zal leggen als blijkt dat er meer dan 2 procent vangletsel wordt geconstateerd, na de plukker, op de slachterij.
Vele NVPSB-leden hebben pluimveehouders (juridisch) bijgestaan bij eerder opgelegde NVWA-vangletselboetes. Aangezien vang- en laadbedrijven zich als deelnemer van het proces ook betrokken en verantwoordelijk voelen.
Pluimvee Service Bedrijven waren tot nu toe echter geen partij in die zaken. Het was altijd een zaak tussen pluimveehouder en NVWA. In navolging heeft de NVWA nu gemeend om naast de boete aan pluimveehouder, ook eenzelfde boete zal opleggen aan de Pluimvee Service Bedrijven.
Verantwoordelijk nemen
„Alle NVPSB-pluimveevang- en laadbedrijven willen hun verantwoordelijkheid voor het deelstukje vangen op het pluimveebedrijf nemen", zegt coördinator Jan Brok van de NVPSB. „Dit is het moment van vangen totdat de container en/of krat gesloten wordt. Alle handelingen/stappen daarvoor en daarna vallen buiten de verantwoordelijkheid van de IKB PSB pluimveevang- en laadbedrijven", stelt Brok.
„NVPSB-pluimveevang- en laadbedrijven en het pluimveebedrijf kunnen in overleg treden om voor 1 mei duidelijkheid te verkrijgen hierover, zodat er geen verrassingen zijn nadien."
Brok is evenals de IKB PSB erkende pluimveevang- en laadbedrijven ontstemd over de aangekondigde NVWA-handelswijze van de NVWA. „Alle NVPSB pluimveevang- en laadbedrijven zullen gezamenlijk en afzonderlijk deze vangletselboetes aanvechten", zegt Brok. „Vang- en laadbedrijven willen geen boetes betalen voor letsel dat de vleeskuikens, leghennen of vleeskuikenouderideren niet tijdens het vangen en laden hebben opgelopen", verduidelijkt hij.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Den Ouden Oirschot B.V.
Bron: Nederlandse Vereniging van Pluimvee Service Bedrijven