Stichting Stikstofclaim stelt Staat aansprakelijk voor schade door wanbeleid stikstof
Door het jarenlange wanbeleid van de overheid staat het stikstofdossier inmiddels volledig schaakmat, volgens de stichting. Er is volgens de stichting sprake van een aaneenschakeling van rechtsongelijkheid, niet onderbouwde en verkeerde aannames, onbewezen modelberekeningen en misbruik van cijfers. Deze situatie levert grote onzekerheid en schade op en drijft boeren soms tot wanhoop.
De Staat is verantwoordelijk voor de situatie waarin initiatiefnemers met PAS-berekeningen en/of PAS-meldingen sinds 29 mei 2019 verkeren, aldus de stichting. SSC heeft daarom advocate Franca Damen opdracht gegeven de Staat – op voorhand - aansprakelijk te stellen voor alle schade die boeren reeds hebben geleden en/of nog zullen lijden.
Naast de noodzaak tot snelle legalisatie van de PAS-meldingen, lijkt de situatie rondom bemesten en beweiden een steeds goter probleem te worden. Terwijl de overheid al ruim zes jaar weet dat er voor bemesten en beweiden een natuurvergunning nodig kan zijn, blijven de Provincies de kop in het zand te steken en ondernemen hier geen actie op. De overheid had hiervoor feitelijk al lang een beoordelingskader kunnen ontwikkelen. Nu dit nog steeds niet is gebeurd en zij dus wederom in gebreke blijft fatsoenlijk beleid op te stellen, stelt SSC de overheid ook hier op voorhand aansprakelijk voor de schade die hieruit eventueel voortvloeit.
Tevens heeft SSC een voorbeeldbrief op laten stellen door advocate Damen welke de aangesloten boeren bij SSC zelf kunnen sturen naar het LNV waarin zij ook individueel de Staat aansprakelijk stellen voor de schade die zij ondervinden voor het niet hebben van een geldige vergunning (financieringsproblemen of stil gelegd worden na handhaving).
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting Stikstofclaim