Export broedeieren loopt redelijk, prijzen licht stijgend
Dat zegt Anton Butijn van de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens, COBK. Rusland heeft inmiddels 20 van de ruim 220 questionnaires goedgekeurd. „Dat is slechts 10 procent van het aantal. Bij de overige hebben de Russische autoriteiten aanvullende vragen gesteld. Er gaat nog geen broedei naar Rusland; exporterende partijen moeten eerst weer importvergunningen voor betreffende VB nummers regelen.”
Instabiele markt
De broedeistroom heeft zich verlegd. Turkije exporteert nu naar Rusland en Nederlandse exporteurs naar Saoedi Arabië en Irak. De export vanuit EU naar Saoedi Arabië is verviervoudigd. „Die verviervoudiging brengt met zich mee dat de broedeieren redelijk goed weggaan. Het is en blijft wel een instabiele markt. De vraag vanuit het Midden Oosten kan behoorlijk fluctueren. Er heerst een behoorlijke ziektedruk, ook AI (vogelgriep).” De prijzen van de broedeieren vertonen een licht stijgende lijn. De binnenlandse opzet is vanwege leegstand bij vleeskuikenhouders minder vanwege Covid-19. „Wereldwijde export van broedeieren en eendagskuiken is ook minder vanwege de transportkosten. In het verleden gingen die veel op transport met de lijnvluchten. Die vluchten zijn vanwege in- en uitreisverboden gedecimeerd waardoor transport met chartervluchten moet gebeuren waarvoor grotere volumes nodig zijn. Het is veel improviseren maar de sector is creatief.”
Vogelgriep baart zorgen
Ook in de EU baart de vogelgriep nog grote zorgen. „Het gebied waar nu nog AI heerst, is hemelsbreed niet ver van de Nederlandse grens. Als we nu vrij van AI blijven, wordt Nederland eind juni HPAI vrij verklaard. Veel derde landen zitten daarop te wachten. De export van zowel fokproducten als broedeieren kan dan weer op gang komen.”