Agrifirm betaalt 29 cent per 100 kilo afgenomen veevoer terug
Deze winstuitkering is mogelijk omdat Agrifirm over 2020 een nettoresultaat behaalde van 39,8 miljoen euro. Dat de coöperatie in een krimpende markt toch een goed resultaat over het afgelopen jaar heeft weten te boeken is volgens Agrifirm-directeur Dick Hordijk te danken aan een viertal factoren. „Ten eerste hebben we ons aandeel in het buitenland kunnen laten groeien, maar ook in Nederland draaien onder andere de Welkoopwinkels heel goed. Daarnaast hebben we veel grondstoffen vroegtijdig voor een gunstige prijs kunnen inkopen. Tevens hebben we de kostenefficiëntie van onze productielocaties verbeterd. Tot slot hebben we op het gebied van rundvee en varkens ons marktaandeel kunnen vasthouden, omdat we minder hard zijn gekrompen dan de markt.”
Daarnaast heeft Agrifirm volgens Hordijk het afgelopen jaar extra geïnvesteerd in kennis voor zowel technische oplossingen voor praktische zaken als het gebied van bedrijfsontwikkeling. „Met ons adviesbureau Exlan kunnen we bijvoorbeeld ook de boeren actief ondersteunen met het vinden van oplossingen voor problemen waar zij tegenaan lopen.”
Minder stikstof in voer
Agrifirm houdt zich volgens Hordijk actief bezig om te kijken hoe boeren het aandeel stikstof in het voer te verbeteren. „We kijken bijvoorbeeld per boer wat mogelijk is om het aandeel stikstof in het ruwvoer te optimaliseren zonder dat dit ten koste gaat van de diergezondheid.”
Uiteindelijk ligt de oplossing voor het verminderen van stikstof in het voer en het rendabel maken daarvan volgens de Agrifirm-directeur bij zowel praktische oplossingen bij de veehouder en Agrifirm als voerleverancier, maar ook bij supermarkten die uiteindelijk de producten verkopen. „Want de consument moet uiteindelijk bereid zijn anders naar zijn voeding te kijken om meer te betalen voor producten waar boeren geïnvesteerd hebben in milieuvriendelijke oplossingen. Stikstof is namelijk niet een uitdaging voor boeren alleen, maar raakt ons allemaal.”
Afzet diervoeding daalt
De afzet van diervoeding daalde het afgelopen jaar licht van 5,73 miljoen ton in 2019 naar 5,69 miljoen ton in 2020. Deze trend is al jaren gaande. In 2013 realiseerde de coöperatie nog en afzet van 7,06 miljoen ton diervoeding.
Door het afgenomen aantal varkenshouders is het voor Agrifirm steeds meer van belang om te optimaliseren. „Het is een illusie om te denken dat je op absoluut niveau je marktaandeel kunt vasthouden”, vertelt Hordijk. „We zien een verschuiving naar het gebruik van meer bijproducten bij Bonda. Dat stimuleren wij ook, omdat we daarmee onze CO2-footprint kunnen verlagen. Dat kost ons wel de bezetting in de productielocaties van mengvoer, die gaat omlaag. We hebben daarom een aantal productielijnen gesloten.”
De leden van de coöperatie krijgen het ledenvoordeel van 27 miljoen euro in mei per ton afgenomen krachtvoer of percentage van omzet gewasbeschermingsmiddelen uitgekeerd. Leden kunnen ervoor kiezen of zij het bedrag uitgekeerd willen krijgen of willen vastleggen in een potje, de zogenoemde loyaliteitsregeling, bij Agrifirm. Bekijk hier het jaarverslag van Agrifirm van 2020 en hier de kerncijfers van Agrifirm van 2020.