EU-ombuds-vrouw verwijt Brussel slecht bestuur over Mercosur
Het akkoord lokte dan ook heel wat protesten uit in de Europese landbouwsector, bij ngo’s en milieuorganisaties. Deze laatste twee eisen dat de ontbossing van het Amazonewoud in Brazilië stopgezet wordt en willen dat het land daartoe “internationaal” wordt gedwongen op straffe van sancties. Maar Brazilië weigert dat. Ook verschillende regeringen van EU-lidstaten, waaronder Frankrijk en Duitsland zijn achteraf niet gelukkig met het handelsakkoord, dat vooral de Brazilianen zou bevoordelen.
Dubbele standaarden
Volgens verschillende EU-landbouwministers “ontwricht” het akkoord de Europese landbouw. Het bepaalt onder meer dat de vier Zuid-Amerikaanse landen jaarlijks tot 99.000 ton rundvlees, 100.000 ton pluimveevlees en 180.000 ton suiker vrij van invoerrechten mogen uitvoeren naar Europa, waar al overschotten van deze producten bestaan. Ook de Europese landbouworganisatie COPA is kritisch en waarschuwt voor “dubbele standaarden” en het “vergroten van de kloof tussen wat vereist is voor de Europese landbouwers en wat getolereerd wordt door “Brussel” van de producenten van de Mercosur-landen.”
Concessies van Brazilië
Om het akkoord te redden, probeert de Europese Commissie momenteel concessies van Brazilië los te weken maar de Braziliaanse president Bolsano houdt het been stijf. Sedert enkele dagen zit echter ook de Commissie in het beklaagdenbankje. De Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly beschuldigt de Commissie er namelijk van dat ze verzuimd heeft om de duurzaamheid van het handelsakkoord voldoende door te lichten, voordat het door de EU-landen werd goedgekeurd.
Slecht bestuur
De ombudsvrouw heeft het zelfs over "slecht bestuur" door de Commissie. De ombudsvrouw behandelde een klacht van vijf ngo's, die de Commissie verweten dat de onderhandelingen met de Mercosur-landen in juni 2019 werden afgesloten zonder een betrouwbare beoordeling van de potentiële economische, ecologische en sociale gevolgen van het akkoord. De ombudsvrouw gaf de klagers nu gelijk: “Een handelsakkoord afsluiten voordat de potentiële impact volledig is onderzocht, dreigt de Europese waarden en het publieke en parlementaire debat over het akkoord te ondermijnen.”
Tekst: Jan Schils
Beeld: EU