Vlaamse Landsbond: 'Verlaag opzetaantallen vleeskuikens of zet later op'
Dat schrijft de Landsbond Pluimvee woensdag 24 maart in haar wekelijkse nieuwsbrief. „Hoewel het aanbod aan levende vleeskuikens nog steeds 20 procent lager is qua volume door het uitlaadverbod dat de sector kende door toedoen van vogelgriep, keren de donkere wolken terug boven de Vlaamse vleeskuikensector”, schrijft De Landsbond.
In Deinze werd er woensdagmorgen in de prijzencommissie hevig van leer getrokken. Desalniettemin daalde Deinze 2 cent. „Alle kippen mochten dan nog redelijk geplaatst zijn, de nieuwe lockdown, de heel moeilijke handel in filet en het gebrek aan vertrouwen konden het tij echter niet keren. Het feit dat Oekraïne weer mag exporteren naar de EU nu hun regionalisatie sinds eind vorige week is goedgekeurd, werkt zeker niet bevorderlijk.”
Opzetplanning met twee weken opschuiven
De grootste dreiging zit echter in de eigen opzetcijfers in Vlaanderen, volgens de Landsbond. „Het aantal kuikens dat er zit aan te komen en het teveel aan inleg voor de opzet binnen negen weken zijn de ideale ingrediënten om de boel te doen overkoken. De slachterijen lieten duidelijk blijken dat ze niet bereid zullen zijn om het overaanbod aan kip in te vriezen. Dringend sleutelen aan de opzetplanning is cruciaal. Het wordt pompen of verzuipen. En als er wordt gesproken over sleutelen aan de opzetplanning, dan wordt er niet meer gesproken over één week opschuiven, maar over minstens twee weken.”
‘Korte termijnvisie doet sector de das om’
Ondanks de ongunstige marksituatie zijn er volgens de Landsbond door veel Vlaamse vleeskuikenhouders weer maximaal kuikens opgezet nu het uitlaadverbod in Vlaanderen van tafel is. De belangenbehartiger pleit ervoor om dit juist niet te doen. Niemand zit te wachten op bodemprijzen voor vleeskuikens. Die komen straks wel wanneer iedereen maximaal opzet.
Dat de productiestijging vlot in de markt wordt opgenomen, in een marksituatie die we vandaag de dag kennen, is een utopie, volgens de Landsbond. Enigszins kan beleidsmedewerker Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee de visie van veel Vlaamse vleeskuikenhouders wel begrijpen. „Een verlaagde opzet zorgt voor minder afgezette tonnages pluimveevlees. Reken maar om hoeveel theoretisch verlies een pluimveehouder doet. Maar is er dan niemand die rekening houdt dat de Deinzenotering 10 cent hoger kan staan als we er met zijn allen voor zorgen dat er geen overaanbod is? Als sector moeten we dringend af van deze korte termijnvisie, want we zijn een zekere pijnlijke derde golf (na de twee vorige in 2020) aan het creëren die ons terug de das zal omdoen”, zegt Chombaere.
Evenals in België is in Nederland de reguliere vleeskuikenmarkt ook niet goed. Nederlandse vleeskuikenslachterijen weten dat vleeskuikenhouders kampen met te hoge voerkosten. Om te voorkomen dat vleeskuikenhouders massaal leeg gaan liggen en ze over tien weken te weinig kuikens hebben, houden slachterijen hun contractprijzen in de benen of stijgen deze licht. De Rabobank verwacht niet eerder dan in de tweede helft van dit jaar marktherstel.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Landsbond Pluimvee