Officiële verkiezingsuitslag: ruim honderdduizend stemmen voor BBB
Volgens de Kiesraad is de stemming goed verlopen, er zijn geen grote incidenten waargenomen in de stembureaus. Wel waren het bijzondere verkiezingen, vanwege de coronamaatregelen. Zo konden kiezers van 70 jaar en ouder per brief stemmen en was een deel van de stembureaus drie dagen lang open.
Geen bijzonderheden
Volgens Wim Kuijken, voorzitter van de Kiesraad, gaf tijdens een openbare zitting aan dat er in vergelijking met andere jaren geen grote bijzonderheden zijn. Zijn organisatie gaat dan ook niet over op een hertelling. „De geconstateerde afwijkingen zullen zich uitspreiden over alle politieke partijen en hebben dus geen invloed op de zetelverdeling." Wel kan de Tweede Kamer nog besluiten tot een hertelling.
De Kiesraad heeft een opkomstpercentage vastgesteld van 78,7 procent. Dat is iets minder dan in 2017, toen het opkomstpercentage op 81,9 procent lag. Er werden 10.462.677 stemmen uitgebracht. Er deden in totaal 37 partijen mee aan de verkiezingen, daarvan halen er 17 de Tweede Kamer, een naoorlogs record. De kiesdeler (het aantal stemmen benodigd voor één zetel) lag op 69.485 stemmen. De voorkeurdrempel was 17.372 stemmen, er waren drie Kamerleden die met voorkeursstemmen de Kamer in zijn gekomen. Het gaat om Lisa Westerveld (GroenLinks), Kauthar Bouchallikh (GroenLinks) en Marieke Koekkoek (Volt).
BBB
De BoerBurgerBeweging (BBB) kreeg 104.319 stemmen. De kiesdeler (het aantal stemmen nodig voor één zetel) was 69.485 stemmen. Dat haalde de partij van lijsttrekker Caroline van der Plas, die zelf 56205 stemmen kreeg, dus ruimschoots. De partij kwam niet in aanmerking voor een restzetel.
Opmerkelijk is dat de nummer twee op de lijst bij de BBB Femke Wiersma met 25588 stemmen wel de voorkeursdrempel haalde. Ze komt niet in de Tweede Kamer, omdat de BBB één zetel pakt.
Landbouwwoordvoerders
Barry Madlener (PVV, 532 stemmen), Tjeerd de Groot (D66, 4856 stemmen), Jaco Geurts (CDA, 4282 stemmen), Laura Bromet (GroenLinks, 23666 stemmen), Joris Thijssen (PVDA, 2666 stemmen), Carola Schouten (CU, 47008 stemmen), Pieter Grinwis (CU, 1240 stemmen), Sandra Beckerman (SP, 11049 stemmen), Roloef Bisschop (SGP, 4263 stemmen), Frank Wassenberg (PvdD, 7128 stemmen) en Caroline van der Plas (BBB, 56205 stemmen) hebben genoeg stemmen behaald en keren terug of treden toe tot de Tweede Kamer.
Er zijn dus ook verliezers. Zo heeft bij de VVD Jan Klink (1092 stemmen), beoogd landbouwwoordvoerder, de Kamer niet gehaald. Alleen als VVD ministers en staatssecretarissen vanuit de Tweede Kamer levert in een eventueel Kabinet maakt hij nog een kans, want hij staat op plaats 35 en de VVD haalde 34 zetels. Zijn partijgenote Mirjam Nelisse, boerin uit Dirksland (ZH) kreeg 1176 stemmen. Ze stond op plek 69 en haalde het benodigde aantal voorkeursstemmen dus niet.
Nynke Koopmans (FvD) haalde 2121 stemmen en komt ook niet de Kamer in. Ze stond op plek 22, haar partij haalde 8 zetels.
Vedder en Vogelaar
Ook Eline Vedder (CDA) en Jan Cees Vogelaar (JA21) haalden niet genoeg voorkeursstemmen. Omdat de uitslagen per kieskring al bekend waren, wisten deze politici al dat ze het niet hadden gehaald. Vogelaar, de paardenhouder uit Lelystad en voormalig columnist bij Agrio, kreeg 5261 stemmen, hij stond op plek 7 van de lijst. Vedder, die op plaats 23 van de kieslijst stond, kreeg 9377 stemmen. De melkveehoudster uit Drenthe bedankte via Twitter de mensen die op haar hadden gestemd.
Meer informatie over de uitslag van de Tweede Kamer-verkiezingen via de website van de Kiesraad.