'Eet- en nestgedrag kun je met verlichting beïnvloeden'
„Wanneer de hennen ouder worden, voeren leghennenhouders vaak meer calcium bij om de schaalkwaliteit op peil te houden. Iets meer blauw licht toevoegen aan de verlichting zorgt voor iets meer activiteit bij de leghennen en stimuleert daardoor ook het eetgedrag”, zegt André van Rij. Hij is eigenaar van AC Poultry en verkoper van verlichting bij ME International.
„Verlichting heeft een grotere invloed op de prestaties dan wordt gedacht. Uit vergelijkingsonderzoek blijkt bijvoorbeeld dat UVA ervoor zorgt dat leghennen iets meer eieren leggen”, zegt Kim Hendrix strategic productmanager bij Hato.
Bertus Verbeek van Vekostar beaamt dat verlichting veel invloed kan hebben op de prestaties van leghennen. Hij is leghennenhouder in Woudenberg (UT) en mede-eigenaar van Vekostar. Dit is een samenwerkingsverband tussen Veko en Freshlightagri die onder meer verlichting met ionisatie verkopen. „Bij pikkerij of tenenpikkerij kan een leghennenhouder het beste iets meer rood licht verstrekken. De hennen zien daardoor het bloed bij andere hennen minder goed waardoor de pikkerij vermindert.”
‘Stem verlichting opfok en leg af’
Alle drie verlichtingsdeskundigen zijn erover eens dat verlichting in de opfokstal moet worden afgestemd op verlichting op de leghennen- of vleeskuikenouderdierenstal. „Het allerbeste is om de soort verlichting exact op elkaar af te stemmen zodat de hennen niet hoeven te wennen aan andere verlichting in de leghennen- of vleeskuikenouderdierenstal. Dit kan mogelijk stress opleveren bij de dieren”, zegt Van Rij. Al benadrukt hij dat dit niet wetenschappelijk onderzocht is. „Er is nog te weinig kennis wat verlichting doet met pluimvee. Samen met universiteiten, industrie en pluimveehouders moeten we hier gezamenlijk onderzoek naar doen”, roept Van Rij op.
Verbeek adviseert collega-pluimveehouders niet op één of een paar armaturen te besparen bij de installatie van de verlichting in de stal. „Je kunt beter één keer 1.000 of 2.000 euro extra uitgeven. Daar heb je iedere dag plezier van.”
„Meten is weten. Doe dat een keer met verlichting”, adviseert Hendrix pluimveehouders. „En meet op ooghoogte van de kippen of daar overal voldoende licht is. Daglichtramen zijn mooi. Maar het is belangrijk dat verlichting in de stal egaal verdeeld is. Wanneer er een streep daglicht binnenkomt, wordt het daar veel te druk of gaan ze deze plekken ontwijken.”
Veel minder grondeieren
Na het vervangen van de traditionele Tl-verlichting door ledverlichting daalde het percentage grondeieren bij het in productie komen van de nieuwe koppel bij pluimveehouder Jacco Scherpenkate uit Oudleusen (OV) aanzienlijk. Hij is subfokker voor Hendrix Genetics Layers. „Bij de oude verlichting had ik aan het begin altijd heel veel grondeieren. Bij een dagproductie van 76 procent was dit zo maar 25 procent en duurde het lang voordat dit wegebde na 0,2 procent per dag. Na het installeren van ledverlichting was het percentage grondeieren echter 15 procent bij een dagproductie van 76 procent en daalde het veel sneller na de 0,2 procent. Dus kan ik wel concluderen dat de ledverlichting die we in 2019 geïnstalleerd hebben hier positief aan bijgedragen heeft."
Scherpenkate vertelde meer interessante zaken evenals de drie verlichtingsdeskundigen. Heeft u de uitzending gemist maar bent u benieuwd naar hun hele verhaal? Dan is dat geen probleem. Meld u hier aan en kijk de volledige uitzending terug.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek, Joyce Kuster