'Leghaantjes allesbehalve duurzaam'
Van Horne onderzoekt momenteel samen met Nevedi de mogelijkheden voor zogenaamd circulair veevoer. Dit is voer met geen of veel minder soja en meer Europese veevoergrondstoffen, die lokaal geteeld zijn. „Soja kun je vervangen door Europese grondstoffen zoals raapzaadschoot of koolzaadschroot. We bekijken wat de mogelijkheden zijn en de kosten hiervan. Het streven is om meer circulair en duurzaam veevoer te gebruiken tegen zo laag mogelijke kosten. Ondertussen voeren we goede veevoergrondstoffen aan leghaantjes die niets opbrengen en waar geen vraag naar is. Daar kan ik met mijn pet niet bij”, zegt Van Horne die hier zeer verbolgen over is.
„De Duitse vereniging voor biologische pluimveehouderij wil geen geslachtsbepaling in het ei. Zij willen dat leghaantjes worden opgezet. Enkele Duitse supermarkten willen dit ook voor biologische eieren. In Frankrijk vindt de biologische sector geslachtsbepaling in het ei wel een goed alternatief. Bionext in Nederland is er 50/50 verdeeld over gaven ze aan tegen mij”, zegt Van Horne. Hij pleit nadrukkelijk voor geslachtsbepaling in het ei vanuit duurzaamheidsoogpunt.
„Ik heb begrepen dat opzetten van leghaantjes tussen de 3,50 tot 3,70 euro per leghen kost. Geslachtsbepaling in het ei kost zo’n 4 euro per leghen. De kosten liggen nu dus vrij dicht bij elkaar. Maar geslachtsbepaling in het ei is veel duurzamer”, stelt Van Horne. „Een eendagskuiken dat uitgroeit tot leghen kost normaal gesproken tussen de 0,70 en 0,75 euro. Die prijs gaat dus ruim vijf keer over de kop”, duidt hij.
Vraag naar ohne Kükentöten-eieren stijgt
Duitse supermarkten willen eind dit jaar alleen nog biologische en vrije uitloop eieren verkopen van leghennen waarvan de broertjes direct na de geboorte niet gedood worden. Aangezien de vraag naar eieren zonder kuikendoden hierdoor almaar toeneemt, stijgt de opzet van leghaantjes.
Leghennenhouders merken dit. „Je krijgt straks twee eierstromen. De huidige en één ohne Kükentöten. Wat gaat de NOP-prijs bijvoorbeeld doen? En komt er een aparte notering uit”, stipt leghennenhouder Hugo Bens uit Haps (NB) aan.
Lees in vakblad Pluimveeweb van april de ervaringen van vleeskuikenhouders die één of twee rondes leghaantjes hielden. Het vakblad verschijnt donderdag 22 of vrijdag 23 april. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Haantje de Coq, De Lankerenhof