Kippen een breder dieet aanbieden met oog voor kostprijs
Dat zei Hennie de Haan, dagvoorzitter van het Agrivaknet webinar, met als onderwerp: ‘Is eiwit circulair in te vullen?’ „Technisch zijn er volop mogelijkheden. Willen we als Nederlandse maatschappij voedselverspilling tegengaan en grondstoffen zo efficiënt mogelijk gebruiken, dan is circulaire invulling zeker mogelijk en kunnen we.”
Verduurzamingsagenda
De pluimveesector heeft in 2019 de Verduurzamingsagenda Pluimvee Circulair opgesteld. De Haan stelde dat de pluimveesector nu volop bezig is met de uitvoering van deze agenda. „De agenda is destijds door alle dragende organisaties van AVINED met het Ministerie van LNV, Nevedi, de Dierenbescherming en in afstemming met Natuur en Milieu opgesteld. Integraal duurzaam ingestoken en met brede steun ; uniek voor alle sector verduurzamingsplannen. Diverse subdoelen kennen een relatief korte streeftermijn waarbij wet- en regelgeving vaak eerder nog een belemmering is dan een technisch haalbare. Het is nu al maart 2021 dus de tijd dringt, om de uitdagend realistische doelstellingen te kunnen realiseren”, aldus De Haan, voorzitter van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders.
Eiwittransitie
De uitvoeringsagenda pluimvee bevat een aantal onderdelen over eiwittransitie:
- Diermeel is toegelaten in pluimveevoeding per 2022.
In de praktijk belemmert de huidige EU-wetgeving dit nog en de maatschappelijke acceptatie is nog onduidelijk. - Veilige toelating van foodwaste per 2023.
Toepassing is nu nog verboden maar zou, mits het veilig verwerkt kan en mag worden, een goed antwoord zijn op de antivoedselverspillingslobby. - Insectenproducten zijn toegelaten per 2022.
Levende insecten en insectenvet zijn toegestaan, de eiwitfractie nog niet.
Er is vooruitgang maar we zijn er nog niet, aldus De Haan. (Prijs)technisch zijn er nog wel uitdagingen. - Alternatieven voor soja als eiwitbron zijn er en worden benut als ze duurzamer zijn dan de traditionele producten. Ook hier is de kostprijs vooralsnog een belemmerende factor.
- Pluimveemest wordt per 2025 ingezet als diervoeding voor o.a. insecten.
De versoepeling voor het toelaten van diermeel is gaande. De Europese Unie presenteerde vorige week tijdens een hoorzitting de details. Na goedkeuring van de lidstaten zal de wetgeving in april aan het Parlement worden voorgelegd.
„Als pluimveesector geloven wij in deze mogelijkheden. Een groot aantal zijn nu al technisch veilig en uitvoerbaar. Randvoorwaarden zijn wet- en regelgeving, marktacceptatie, de kosten en het verdienmodel voor de pluimveehouder. Extra investeringen moeten terugverdiend worden via het product”, Vraagstukken zijn nog hoe er politiek maatschappelijk gezien aangekeken wordt tegen grootschalige insectenproductie voor feedtoepassingen. Dat laat zich op dit moment nog niet goed voorspellen.
„Discussies voeren we graag met ratio: mensen eten dieren en kippen eten van nature insecten. Hierover gaan we graag in discussie en laten we maatschappij en politiek zien wat mogelijk is”, aldus De Haan.