Lage eindvoorraden zorgen voor hoge grondstofprijzen op lange termijn
De lage eindvoorraden zorgen voor een snel aantrekkende vraag bij oplopende prijzen. Met als gevolg nog sneller oplopende prijzen en nog minder voorraad. De verwachting is dan ook dat het aanvullen van de eindvoorraden wereldwijd nog wel wat tijd in beslag gaat nemen.
Voldoende voorraad
Op dit moment is er nog voldoende tarwe, maïs, sojabonen en raapzaad op voorraad. Het meest kritieke moment is het moment net voor het binnenhalen van de nieuwe oogst. „We zien op dit moment wel wat verschuivingen in de teelt van grondstoffen. Door de hoge prijzen kiezen meer telers voor het inzaaien van maïs. Hetzelfde geldt voor raapzaad en sojabonen. De wereldwijde vraag naar plantaardige oliën is groot, waardoor ook deze prijzen oplopen. Daar komt bij dat met name Zuid-Amerika, door hoge opbrengstprijzen in het vooruitzicht te stellen, boeren al in het najaar stimuleerde extra soja te telen”, legt Peter Boudeling, hoofd inkoop bij Agrifirm uit.
Korte termijn
Op de korte termijn lijkt met name de prijs voor sojaschroot flink te zakken, van 53 euro per 100 kilo in januari naar 46 euro per 100 kilo op dit moment. Over de lange termijn laat de prijs van sojaschroot echter een stijging zien van bijna 10 euro. In januari 2020 kostte het schroot tussen de 36 en 39 euro per 100 kilo, terwijl daar nu 46 euro per 100 kilo voor betaald wordt. Boudeling verwacht geen structurele daling van de grondstoffen op korte termijn.
Op dit moment biedt Farmers4all Lowpro soja (44 procent eiwit) losgestort aan voor 40,50 euro per 100 kilo in januari werd voor deze soja nog 50,00 euro per 100 kilo betaald.